ZAŠTO SCHMIDT NIJE NAMETNUO BUDŽET: Saučesnik HDZ-a u blokadi?

Schmidt je više puta ponovio u različitim prilikama da međunarodna zajednica neće samo stajati po strani. Ali, činjenica je da su ipak ostali po strani i uz apele nisu učinili ništa konkretno da se problemi riješe.

  • Mini market

  • 21. Maj 2022  25. Maj 2022

  • 9

Centralna izborna komisija BiH i dalje na raspolaganju nema 12,5 miliona KM, koje je do 19. maja trebalo da obezbijedi Vijeće ministara BiH za finansiranje izbora, koji bi se trebali održati 2. oktobra. To su zakočili ministri HDZ-a BiH.

Zbog toga će Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u ponedjeljak održati press konferenciju gdje će saopćiti buduće korake u vezi sa organizacijom Općih izbora u Bosni i Hercegovini.
Iz CIK-a sa saopćili kako imaju zaključak kolegija da se ne oglašavaju po pitanjima vezanim za organizaciju izbora, te da će u ponedjeljak u 11 sati održati konferenciju za novinare.

Na kojoj će osim predstavnika CIK-a prisustvovati ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini, Michael Murphy i šefica misije OSCE-a, Kathleen Kavalec.

Uporedo s ovim manipulacija Vjekoslava Bevande se nastavila, te je on kazao da radi na izradi Budžeta za 2022. godinu, ali postavlja se pitanje zašto visoki predstavnik Christian Schmidt nije nametnu budžet i time onemogućio HDZ da nastavi sa blokadom izbora. 

Dobri poznavaoci prilika to vide kao saučesništvo.

Schmidt je više puta ponovio u različitim prilikama da međunarodna zajednica neće samo stajati po strani. Ali, činjenica je da su ipak ostali po strani i uz apele nisu učinili ništa konkretno da se problemi riješe.

Istina je i da je Schmidt u Parlamentu BiH kazao da se ne planira vraćati na ranije metode nametanja, jer postoji saglasnost o tome da je došlo do predaje odgovornosti domaćim vlastima.

Domaće vlasti to koriste, posebno HDZ i SNSD, jer bez sankcija drugačije neće postupiti na svom putu kojeg su zacrtali.

U to se Schmidt mogao uvjeriti i na primjeru državne imovine, kada je on, uprkos ranijoj Inckovoj zabrani raspolaganja državnom imovinom, morao koristiti Bonske ovlasti i suspendirati zakon o nepokretnoj imovini RS-a.

Ne može Schmidt sada više pravdati neupućenostima, jer je 28. oktobra prošle godine bio svjestan važnosti usvajanja Budžeta.

"Moramo raditi na tome. Riječ je o finansiranju državnih institucija", kazao je tada Schmidt.

I od tada svi 'rade', a država stoji! U pitanje je došlo i održavanje Općih izbora u BiH. Mandat visokog predstavnika sigurno ne sadrži gašenje demokratije u BiH, zato bi Schmidt morao reagirati brže i konkretnije, piše nap.ba. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...