PROTEST PROTIV SILOVANJA U UKRAJINI: Gola istrčala na crveni tepih kanskog festivala

Demonstrantkinja je na crvenom tepihu strgnla odjeću i pokazala poruku “Prestanite da nas silujete” ispisanu na tijelu uz boje ukrajinske zastave.

  • Kultura

  • 21. Maj 2022  23. Maj 2022

  • 0

Žena u toplesu istrčala je na crveni tepih na Filmskom festivalu u Kanu, kako bi porukom ispisanom na tijelu protestovala protiv silovanja za koje optužuje ruske vojnike u invaziji na Ukrajinu, prenio je BBC.

Demonstrantkinja je na crvenom tepihu strgnla odjeću i pokazala poruku “Prestanite da nas silujete” ispisanu na tijelu uz boje ukrajinske zastave.

Njena bedra bila su išarana crvenom bojom simbolizujući krv.

(Foto: Reuters)

Ukrajinske vlasti navele su da istražuju slučajeve silovanja koje čine ruski vojnici tokom okupacije pojedinih dijelova zemlje.

U utorak uveče, svečano otvaranje 75. Kanskog filmskog festivala obilježila je video poruka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

U kontekstu rata u Ukrajini, organizatori festivala odlučili su da odbiju akreditacije svim ruskim filmadžijama, ali i novinarima koji su na bilo koji način povezanim s ruskom vladom.

S druge strane protivnik rata u Ukrajini, ruski reditelj Kiril Serebrenjikov, poznat po odvažnim filmovima i podršci LGBT+ osobama, zvanično je otvorio festival filmom “Žena Čajkovskog” koji se takmiči za Zlatnu palmu i pred publikom poručio “Ne ratu!”

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...