KOLUMNA BORISA DEŽULOVIĆA: "Sejdić i Finci, što se mene tiče, mogu u NATO odmah, ali Švedska i Finska neće u Predsjedništvo BiH prije Hrvata"

Ja govorim o slučaju Sejdić-Finci, gospodine predsjedniče. Sejdić i Finci žele u Predsjedništvo BiH. Ili barem mogućnost da budu birani u Predsjedništvo BiH. A što će Švedi i Finci u Predsjedništvu BiH? Super, evo neka budu i Uzbekistanci i Paragvajci.

  • Mini market

  • 21. Maj 2022  23. Maj 2022

  • 4

Piše: Boris DEŽULOVIĆ 

- Gospodine Milanoviću, dobrodošli u moju malu, skromnu kolumnu.

Hvala, hvala. Znači, to je to. Zgodna vam je kolumna, velika, zamišljao sam je dosta manjom! A što vam je ovo???

- Ovo??? To su upitnici, gospodine predsjedniče. Isto kao uskličnik, samo drugačije. Stavi se na kraju, pa rečenica ispadne pitanje.

I kako to uopće funkcionira, samo stavim ? na kraju i to bude pitanje.

- Ne, ne, na kraju, umjesto točke.

Ovako?

- Eto, bravo.

Fascinantno. Znači, samo stavim na kraju, bez obzira na to što govorim, i to se pretvori u pitanje! Pardon,?

- Da, eto. Sjajno vas ide, gospodine predsjedniče.

Hvala vam, odlično će mi doći ovaj upitnjak, baš sam…

- Upitnik.

Molim! Joj, da, samo čas. Molim?

- Kažem, nije upitnjak, nego upitnik.

Da, upitnik! Kažem, odlično će mi doći ovaj upitnik za postavljanje hrvatskog pitanja u Bosni i Hercegovini.

- Eto, kad ste već spomenuli, baš sam o tome htio da popričamo. Hrvatsko pitanje u BiH.

Upitnjak.

- Molim?

Hrvatsko pitanje u BiH, kako sam riječ kaže, to je pitanje, ide upitnjak na kraju. Sami ste maloprije to rekli.

- Ne, ne, krivo ste shvatili. Hrvatsko pitanje u BiH je, hm, naziv pitanja o Hrvatima u BiH, a pitanje bi bilo, recimo: imaju li Hrvati u BiH pravo na entitet?

Ali to uopće nije pitanje. Naravno da imaju i moraju imati.

- E, to sam htio da malo protresemo. Možete li se vi kao socijaldemokrat složiti da je temelj demokratskog poretka pravo svakog građanina da bira i bude biran?

Naravno, to je suština demokracije.

- Vrlo dobro. Što je, međutim, s građanima Bosne i Hercegovine koji nisu ni Hrvati, ni Bošnjaci, ni Srbi, tko će postaviti njihovo pitanje?

Nemojte govoriti gluposti, vi ste ozbiljan novinar. BiH je država tri konstitutivna naroda, koji su to građani BiH koji nisu Hrvati, Srbi ili Bošnjaci? Jesam li sad dobro stavio?

- Jeste, odlično. Pa evo, na primjer, Sejdić Finci. Rom i Židov.

Drago mi je da ste postavili to pitanje. Idemo po redu. Romi, kako je poznato, lutalački su narod i nemaju svoju državu: zašto bi to bila baš Bosna i Hercegovina? Jel to Roma nema nigdje, nego samo u BiH? A što se ostalih tiče… koga ste ono spomenuli?

- Finci. Židov.

Da, Finci i Židovi. Finci i Židovi, koliko je meni poznato, imaju svoju državu, što će im Bosna?

- Imaju i Hrvati, ako ćemo tako.

Da, ali Hrvati u BiH su autohtoni, konstitutivni narod. A Finaca do lanjskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo nikad u povijesti BiH nije bilo. I sad je za tih, koliko, dvadesetak Finaca, koji su u Zenicu došli prije šest mjeseci, malo i Bosna i Hercegovina, nego još hoće i u NATO. Kako su oni zamislili iz Zenice u NATO? Nečuveno? Pardon, nečuveno!

- Gospodine Milanoviću, ne govorim o Fincima, nego o Jakubu Finciju. Sejdić i Finci.

Švedi i Finci, čuo sam vas ja jako dobro, Dežuloviću, znam o čemu govorim. Zašto bi, za Boga miloga, Švedi i Finci imali pravo birati i biti birani u Bosni? Evo za vas pitanje, sve s upitnjakom na kraju: jesu li isti ti Švedi i Finci jučer službeno podnijeli zahtjev za pristupanje NATO-u?

- Jesu, ali ja ne…

Molim lijepo. Neka ih onda Plenković vodi tamo, ali dok sam ja predsjednik Švedske i Finske, Bosna i Hercegovina neće u NATO! Pardon, dok sam ja predsjednik Bosne i Hercegovine, Švedska i Finska neće u NATO. Pardon, dok sam ja predsjednik Hrvatske! Dok sam ja predsjednik Hrvatske, Bosna i Hercegovina neće… pardon, Švedska i Finska neće u Bosnu i Hercegovinu. Pardon, u NATO. Uf.

- Ali Sejdić i Finci i ne žele u NATO.

Neće? A tko je to onda jučer podnio službeni zahtjev za prijem u NATO? Moj deda ustaša?

- Ja govorim o slučaju Sejdić-Finci, gospodine predsjedniče. Sejdić i Finci žele u Predsjedništvo BiH. Ili barem mogućnost da budu birani u Predsjedništvo BiH.

A što će Švedi i Finci u Predsjedništvu BiH? Super, evo neka budu i Uzbekistanci i Paragvajci. Još bolje, hajde da Predsjedništvo BiH sastavimo od Amerikanca, Rusa i Kineza. Pa nije Predsjedništvo BiH Generalna skupština UN-a! Vi u Novostima ponekad baš gluposti pišete.

- Gospodine predsjedniče, samo malo…

Samo malo vi, Dežuloviću! Dopustite da budem kratak i jasan: ja kao predsjednik Republike Hrvatske imam i ustavnu i povijesnu i moralnu i svaku drugu odgovornost za Hrvate u Bosni i Hercegovini. Ne mogu Švedi i Finci i u NATO i u Predsjedništvo BiH, a svakako to ne mogu prije Hrvata! Ako žele u NATO, daleko im lijepa kuća. Ali ja ću im osobno blokirati pristup i uvjetovati ga rješenjem hrvatskog pitanja u BiH i novim izbornim zakonom.

- Pa to i oni traže.

Tko?

– Sejdić i Finci.

Gle kurca! Kakav oni izborni zakon traže! I gdje mi je sad upitnjak! Aha, evo. Kakav oni izborni zakon traže?

- Da imaju mogućnost birati i biti birani. Kao, uostalom, i Hrvati.

Da vam ja kažem nešto: kad bosanskohercegovački Hrvati budu mogli birati predsjednika Švedske i Finske, onda će Švedi i Finci moći i u Predsjedništvo BiH i u NATO. Jel to pošteno? Ili vi mislite da je normalno da Švedi i Finci sjede u Predsjedništvu BiH?

- Naravno da ne, ali ne govorimo o Švedima i Fincima, nego o pripadnicima naroda i etničkih skupina koji nisu Hrvati, Bošnjaci i Srbi. Sejdić i Finci. Sejdić i Finci.

Vrlo dobro. Navedite mi onda jedan jedini razlog zašto bih se ja kao predsjednik Republike Hrvatske složio da se oni priključe NATO-u dok isti taj NATO i međunarodna zajednica ignoriraju hrvatsko pitanje u BiH.

- Ali oni i ne žele u NATO.

Finci ne žele u NATO? Imam za vas vijest: žele.

- Finci da, ali Finci ne.

Čujete li vi sebe, Dežuloviću?

- Švedska i Finska pristupaju u NATO. Ja govorim o Sejdiću i Finciju. Dervo Sejdić i Jakub Finci.

Dervo i Jakub? Hahaha. Oni su Švedi i Finci točno koliko je Komšić Hrvat. Dajte uozbiljite se.

- Dobro, hajdemo onda o Švedima i Fincima: mi o NATO-u možemo misliti što hoćemo, ja recimo mislim sve najgore, ali nemamo pravo nikome docirati, a kamoli uvjetovati pristup, čak ni kad ne bismo i sami bili u NATO-u. Švedi i Finci odrasli su, punoljetni narodi.

Sejdić i Finci? Pa tko njima što docira i uvjetuje, tko im brani u NATO? Ja ne govorim o Dervi Sejdiću i Jakubu Finciju, ja govorim o Švedima i Fincima, Dežuloviću.

- Švedi i Finci?

Da, Švedi i Finci. Sejdić i Finci, što se mene tiče, mogu u NATO odmah, ali Švedska i Finska neće u Predsjedništvo BiH prije Hrvata. I ja bih zaista pljunuo na svoju prisegu kad bih dopustio Švedima i Fincima pristup Predsjedništvu BiH, i tako i BiH i bosanskohercegovačke Hrvate praktički uveo u NATO-ov rat protiv Putina. Nećete nas uvući u to, gospodo!

- Gospodine Milanoviću, bilo je neobično zadovoljstvo razgovarati s vama, ali kolumna mi se bliži kraju, pa da mi polako podvučemo crtu.

Da povučemo crtu? Konačno nešto pametno i u Novostima.

-

I to je to?

- Da.

Znaš šta, Dežuloviću? Upitnjaci su ti za kurac, ali crta je mrak.

(Portal Novosti)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...