PREMIJERKA ŠVEDSKE NAKON RAZGOVORA SA ERDOGANOM: "Podržavam da se PKK nađe na terorističkoj listi"

Andersson je na Twitter nalogu objavila da se raduje jačanju bilateralnih odnosa sa Turskom.

  • Svijet

  • 21. Maj 2022  23. Maj 2022

  • 5

Švedska premijerka Magdalena Andersson izjavila je danas da njena zemlja otvoreno podržava borbu protiv terorizma i uvrštavanje PKK na listu terorista, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon današnjeg telefonskog razgovora sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, premijerka Andersson je za švedsku državnu televiziju "SVT" kazala da Švedska podržava uvrštavanje PKK na terorističku listu.

"Naglasila sam također da Švedska pozdravlja zajedničku borbu protiv globalnog terorizma. Istakla sam i da otvoreno podržavam da se u sklopu borbe protiv terorizma PKK nađe na terorističkoj listi", rekla je.

Andersson je na Twitter nalogu objavila da se raduje jačanju bilateralnih odnosa sa Turskom.

"Cijenimo današnji sastanak s turskim predsjednikom Erdoganom o pitanju Švedske u NATO-u. Radujemo se jačanju naših bilateralnih odnosa, uključujući oblasti kao što su mir, sigurnost i borba protiv terorizma", kazala je Andersson.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u subotu je razgovarao sa švedskom premijerkom Magdalenom Andersson o zahtjevu zvaničnog Stockholma za pridruživanje NATO savezu.

Erdogan je tom prilikom informisao Andersson o zabrinutosti Turske u vezi sa aktivnostima terorističkih grupa PKK/YPG i FETO u Švedskoj. Erdogan je također kazao da zemlja koja želi postati članica NATO-a treba da prekine finansijsku, političku i podršku u oružju terorističkim organizacijama.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u četvrtak da će Tuska reći “ne” ulasku Finske i Švedske u NATO, u momentima dok se visoki predstavnici dvije zemlje pripremaju da posjete Tursku radi razgovora narednih dana.

Turska, dugogodišnja članica NATO-a, izrazila je prigovore na kandidature Finske i Švedske za članstvo, kritizirajući ove dvije zemlje zbog tolerisanja, pa čak i podrške terorističkim grupama, uključujući YPG/PKK.

U posljednjih pet godina, i Helsinki i Stockholm nisu pristali na zahtjeve Ankare za izručenje desetina terorista, uključujući članove PKK i FETO-a, terorističke grupe koja stoji iza pokušaja puča 2016. godine u Tursku.

Visoki predstavnici Finske i Švedske bi narednih dana trebali posjetiti Tursku kako bi održali zvanične razgovore u Ankari o pitanju procesa njihovog pridruživanja NATO-u.

Tokom perioda dužeg od 35 godina PKK-a, koja je proglašena terorističkom organizacijom u Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji, odgovorna je za smrt oko 40.000 ljudi, među kojima su žene, djeca i stari. YPG je sirijski ogranak PKK-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...