DARIO MEHMEDOVIĆ, NOVINAR FTV-a, AUTOR KNJIGE O MUHAMEDU MUJIĆU, ZA "SB": "Jednostavno, čitav život slušam priče starijih oko sebe da je Hamić najbolji fudbaler koji je hodao ovim prostorima i onda..."

(...) dođe promocija knjige i vidiš da to nije nikakva „moja percepcija“ ili nešto izmišljeno.

  • Kultura

  • 22. Maj 2022  22. Maj 2022

  • 0

Sve se poklopilo. Sportski radnici bi kazali, pravi tajming. Dugogodišnji novinar prvo Radija, a onda i Televizije Federacije BiH, Dario Mehmedović svoju knjigu o najvećem igraču „Veleža“ svih vremena, Muhamedu Mujiću, promovisao je u Mostaru tri dana prije finala Kupa BiH, u kojem su „Rođeni“ i ove godine obezbijedili igranje u Evropi.

Na kraju sezone koju je Velež i počeo evropskom bajkom.

I u godini kada ovaj klub slavi 100 godina postojanja.

Knjiga se zove: „Muhamed Mujić - Mostarska zlatna kopačka“

„Znao sam o kakvom čovjeku sam odlučio pisati i to sam negdje u knjizi i rekao, da me taj mit koji je stvoren oko Muhameda Mujića najviše i zanimao. Jednostavno, čitav život slušam priče starijih oko sebe da je Hamić najbolji koji je hodao ovim prostorima. I onda dođe promocija knjige i vidiš da to nije nikakva 'moja percepcija' ili nešto izmišljeno. Bajević, Marić, Hadžiabdić, Karabeg, Velagić, Zaimović, i mnogi drugi došli su se pokloniti čovjeku koji je obilježio dobar dio historije kluba. Odjek koji je knjiga dobila u javnosti prevazišao je sva moja očekivanja“, govori za „Slobodnu Bosnu“ Dario Mehmedović.

A je li Muhamed Mujić najveći igrač Veleža svih vremena? Jer, dovoljno je samo da se bilo ko sjeti tih prezimena, Halilhodžić, jedan, drugi, Slišković, Bajević, Marić, Tuce, Vladić. „Svi kažu da jeste. Barem oni koji su puno utakmica gledali“, odgovara Dario Mehmedović, ne bez opreza: „Na promociji knjige bio je i Nazif Ćišić, jedini živući saigrač Muhameda Mujića, kada je Velež ušao u prvu saveznu ligu, iza II svjetskog rata.“ 

Dario Mehmedović i glumac NPM-a Nedžad Maksumić (Foto: FK "Velež" Mostar)

Muhamed Mujić je rođen 25. aprila 1933. godine u Mostaru. Aktivni prvoligaški nogomet igrao je od 1948. do 1968. godine. Prve nogometne korake napravio je u Veležu, za čiji prvi tim je kao 17-godišnjak debitovao 1950. godine. Za ovaj klub je odigrao 266 ligaških utakmica (214 prvoligaških), postigavši 98 golova (70 u Prvoj ligi i 28 u nižim rangovima). Po broju postignutih prvoligaških golova, nalazi se na četvrtom mjestu vječne klupske liste, iza Bajevića, Halilhodžića i Vladića. Dvije sezone bio je najbolji strijelac kluba, 1955/56 (prvi strijelac prvenstva Jugoslavije) i 1957/58. U Prvoj ligi Jugoslavije, kapitensku traku Rođenih nosio je 139 puta. Ispred njega je jedino Enver Marić (204).

Tek je jedan od trojice igrača Veleža koji su na jednoj utakmici postigli pet golova (Velež - Dinamo 6:1). Osim za Velež, nastupio je još za Bordeaux (1962/63), Dinamo Zagreb (1963/64) i Beringen F.C. (1966). Igračku karijeru je završio u Veležu, u proljeće 1968. godine. Nastupao je uglavnom na mjestu polutke, a bio je jedan od rijetkih igrača koji je s Veležom igrao u sve tri savezne lige, dok je mostarski klub krčio put ka eliti. Kao prvi Mostarac, nogometaš Veleža, za reprezentaciju Jugoslavije nastupao je od 1953. do 1962. godine: mladu (7-12), B selekciju (5-2) i A reprezentaciju Jugoslavije (32-17). Učestvovao je na Olimpijskim igrama u Melbourneu 1956. godine i osvojio srebrenu medalju te kao prvi igrač iz Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu u Čileu 1962. godine (4. mjesto), gdje je nosio i kapitensku traku. Prvi standardni reprezentativac Jugoslavije izvan vodećih nogometnih sredina Beograda, Zagreba i Splita, bio je kapiten nacionalnog tima skoro dvije godine.

U plavom dresu, najčešće je igrao na poziciji desnog krila, a jedini je jugoslovenski reprezentativac koji je zvanično igrao na svim pozicijama u napadu. U pojedinim almanasima stoji da je Muhamed Mujić u karijeri odigrao 700 utakmica i postigao 600 golova. No, to je nemoguće provjeriti budući da se u vrijeme njegove aktivne igračke karijere nije vodila precizna statistika svih nastupa.  Nakon igračke karijere, u dva navrata je obavljao i funkciju šefa stručnog štaba Veleža (1976/77 i 1982/83).

Dobitnik je brojnih priznanja: srebrene lopte Fudbalskog saveza Jugoslavije, diplome zaslužnog sportiste Jugoslavije, zlatne plakete Fudbalskog Saveza Jugoslavije, plakete za životno djelo fudbalskog kluba Velež... Preminuo je u Mostaru, 20. februara 2016. godine.

U njegovu čast, omladinska škola fudbalskog kluba Velež danas nosi ime Muhamed Mujić.

Biografija je to iz knjige Darija Mehmedovića, koji je rođen 1974. u Mostaru, a diplomirao je na Fakultetu za sport na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u rodnom gradu. A knjiga? Golemo. .

(Slobodna Bosna/Dino Bajramović)  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...