"KOJA JE OVO GLAVA SMISLILA": Počitelj će u jeku turističke sezone biti izolovan zbog gradnje ceste, mještani protestvuju iz očaja

Mještani Počitelja protestuju zbog najavljene blokade saobraćaja na magistrali do Mostara prema Čapljini zbog radova tokom turističke sezone.

  • Vijesti

  • 23. Maj 2022  24. Maj 2022

  • 0

Mještani Počitelja protestuju zbog najavljene blokade saobraćaja na magistrali do Mostara prema Čapljini zbog radova tokom turističke sezone.

Okupili su se na magistrali kod najvećeg mosta na koridoru 5C nazvanom po Počitelju i tvrde da oni nisu bili uključeni u donošenje odluke o obustavi saobraćaja iako će ovaj turistički biser pretrpjeti velike gubitke.

Predsjednica Turističkog društva Počitelj Jadranka Dizdar tvrdi kako je najavljenim obustavama saobraćaja Počitelj izolovan.

"Ne znam kakva je ovo politika i koja je ovo glava smislila. Ni jednim alternativnim pravcem turisti ne mogu doći u Počitelj i to je neprihvatljivo. Borit ćemo se svim sredstvima da se ovo obustavi“, poručila je Dizdar sa protesta mještana ovog turističkog mjesta u srcu Hercegovine.

Podsjetimo da je obustava saobraćaja, najavljena na ovoj važnoj saobraćajnici od 23. maja do 16. augusta 2022. godine zbog izvođenja radova na izgradnji pristupne ceste s M-17 na čvoru Počitelj Koridora 5C, u okviru izgradnje poddionice Počitelj – Zvirovići, kao i njenog priključka na ovu saobraćajnicu.

Saobraćaj se danas nije obustavio, a kako nam je kazano iz BIHAMK-a prolongiran je za sutra i vršit će se u tri intervala dnevno i to vremenu od 9 do 12:15 sati, od 13:15 do 15 sati, te od 17 do 19 sati, osim nedjeljom i praznicima.

Za takav režim saobraćaja zbog radova na izgradnji hercegovačke autoceste je preduzeću Autoceste suglasnost dalo Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

Po završetku radova na navedenoj dionici, saobraćaj na M-17 će biti reguliran uz naizmjenično propuštanje vozila do završetka radova na izgradnji priključka na samoj M-17.

Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj će se odvijati po fazama sukladno elaboratu plana upravljanja prometa i to:

Faza I: totalna obustava prometa (osim vozila hitne pomoći, policije, vatrogasne službe, vozila oružanih snaga BiH, vozila na redovitom održavanju cesta i slično) u razdoblju kako slijedi: od 9 do 12:15 sati; od 13:15 do 15 sati i od 17 do 19 sati.

Faza II i III: naizmjenično propuštanje vozila jednom prometnom trakom uz reguliranje prometa semaforima.

Za vrijeme totalne obustave saobraćaja, sudionici u saobraćaju mogu koristiti alternativne pravce: - M-6: dionica 003 Tasovčići - Masline koja se nastavlja na M-17.3: dionica 001 Buna - Masline.

M-6: Tasovčići - Trebižat koja se nastavlja na R-425a: Trebižat - Tromeđa koja se nastavlja na M-17.4: Tromeđa – Mostar.

M-6: Tasovčići - Domanovići koja se nastavlja na Lokalnu cestu: Domanovići-Buna koja se nastavlja M- 17.3: Buna spoj s M-17.

(Klix.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...