AKO NE MOŽETE SPAVATI POSLJEDNJIH DANA: Ljekari otkrivaju u čemu je problem

Umor nakon neprospavane noći utječe na koncentraciju, pažnju, pamćenje. Umoran čovjek lakše griješi u poslu, nesiguran je i razdražljiv. Tolerancija na stres se smanjuje, a to nam nije potrebno.

  • Zdravlje

  • 23. Maj 2022  26. Maj 2022

  • 0

"Poteškoće sa spavanjem mogu se javljati u obliku problema s usnivanjem, problema s prosnivanjem (održavanje spavanja), prerano buđenje, ranije nego li je željeno, otpor prema odlasku na spavanje kako je predviđeno.

Dnevni simptomi koji se javljaju su umor, dnevna pospanost, poremećaj koncentracije i pažnje, poremećena socijalna, obiteljska, profesionalna ili akademska izvedba, promjena raspoloženja (iritabilnost), bihevioralni problemi (hiperaktivnost, impulzivnost, agresivnost), poremećaj motivacije odnosno nedostatak inicijative, sklonost greškama ili nezgodama, opterećenost ili nezadovoljstvo spavanjem", pojasnila je za Ordinacija.hr, Petra Nimac Kozina, dr med, spec. neurolog,

Savjetuje da ako se jave neki od simptoma nesanice tokom dana, potrebno je obratiti se liječniku koji će tada uzimanjem dodatnih informacija razlučiti zahtjeva li bolesnik dodatnu somnološku obradu, polisomnografiju. Osim primarne nesanice potrebno je isključiti neki drugi primarni poremećaj spavanja, je li nesanica nastala kao posljedica nekih drugih bolesti.

Upitali su i Ivanu Prpić Znidarčić, dr. med. javlja li se u ovo doba nesanica češće kod njenih pacijenta:

"Nisam primijetila da ovih dana pacijenti žale na nesanicu više nego inače. A ako vas ipak nesanica muči, a u podlozi nisu neki zdravstveni problemi, nju mogu uzrokovati nagle promjene vremena koje su česte u proljeće.

Danas moramo govoriti i o utjecaju stresa na san, a ako se prisjetimo kako živimo od kad traje pandemija, da smo doživjeli i potres, a sad svi govore o krizi koja može nastupiti, nije teško zaključiti da se previše toga "nakupilo" u nama i da smo nešto anksiozniji kada mislimo na neizvjesnu budućnost."

Ako ne možete zaspati zamislite jednu riječ, ali to mora biti riječ koja vas opušta, može biti ime vašeg psa, riječ oblak, more ili ptice, savjetuje dr, Robert Rosenberg, stručnjak za spavanje i autor brojnih knjiga. Savjetuje da ćete tako moći fokusirati misli na jednu stvar a ne na sve što vas okružuje. Savjet je da dišete kroz dijafragmu i kada ćete izdahnuti, mislite na tu riječ. On to čini oko 10 minuta prije nego zaspi, ali kaže kako je nekim njegovim pacijentima potrebno i puno manje vremena. Ova će vam vježba pomoći i da brzo ponovo zaspite ako se budite tokom noći.

Prate pravilo „dva sata za pisanje“: Vjerovatno ste čuli kako je dobro prije spavanja zapisati na papir sve ono što vas muči ili stvara anksioznost, a to možete činiti i kada ste u krevetu.

No Catarine Darley, liječnik neuropatije, smatra da je to najbolje raditi dva sata prije dolaska u krevet kako bi ružne misli zaspale puno prije vas. Neke su studije do danas pokazale kako zapisivanje misli kod studenata, posebno onih koje vas opterećuju, daje bolje rezultate na ispitima. Dakle ako misli zapišete na papir, one gube na snazi i neće vas toliko opterećivati. Darley kaže kako pacijenti kažu da je ovo tehnika koja im najviše pomaže.

Ne odmaraju tokom dana: "Jedna stvar koja uvijek iznenadi moje pacijente je kada im kažem da izbjegavaju spavanje tijekom dana, čak i ako prethodnu noć nisu ništa spavali“, navodi dr. Damon Raskin, internist koji je specijalizirao medicinu spavanja. Dnevni odmor će samo poremetiti ciklus spavanja pa će vam biti samo teže zaspati tijekom noći. Ako ste umorni toekom dana, izbjegavajte kofein (on vas drži budnima samo tokom noći), ali zato možete prošetati 20 minuta kako biste se malo razbudili.

Kupuju odvojene plahte: Ako dijelite krevet s partnerom, možda je i to razlog zašto se budite umorni tokom noći, navodi direktor instituta Sleep to Live, Robert Oexman. On svojim pacijentima govori da kupe odvojene plahte i pokrivače kako ne bi smetali partneru tijekom noći, a one onda može okretati koliko želi po krevetu.

Koriste i suplemente: Rebeccah Shalev, iz Holtorf Medical Group centra, kada ne može zaspati, uzme 3 grama glicina, amino kiseline za koju istraživanja kažu da pomaže osobama koje loše spavaju.

„Razina hormona melatonina se s godinama smanjuje, pa nije čudno da veliki broj ljudi ima nekvalitetan i isprekidan san. Uzimanjem suplemenata melatonina, potaknut će se brže uspavljivanje i duboki san. Razina ovog hormona se smanjuje sa svjetlom i ne izaziva ovisnost, a poboljšava kvalitetu emocionalnog i socijalnog funkcioniranja tijekom dana. Uz melatonin može se povremeno uzimati i amino kiselina triptofan koja se u organizmu kemijskim reakcijama pretvara u melatonin“, pojasnila je dr. med. Nevia Delalle.

Oslanjaju se na svoj nos: Za one koji imaju problema sa spavanjem kada putuju, Oexman ima brzi savjet: Pošpricajte malo mirisa kojeg volite u sobi u kojoj boravite prije spavanja. Isto napravite i s jastukom i čvrsto ga zagrlite kada legnete. Ovako ćete se osjećati udobnije u stranom krevetu jer će vas miris podsjećati na dom.

(Ordinacija.vecernji.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...