"ONDA SE KAŽE DA SU BOŠNJACI KRIVI": Rasprava Izetbegovića i Čovića u Domu naroda

Na istup Izetbegovića, reagirao je Čović, koji je kazao da je on povrijedio Poslovnik.

  • Mini market

  • 23. Maj 2022  24. Maj 2022

  • 6

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH održava se na zahtjev bošnjačkih delegata da bi se osigurala novčana sredstva za Opće izbore u BiH 2. oktobra.

Bakir Izetbegović je kazao kako je dejtonska obaveza usvajanje budžeta, ali da do toga ne dolazi zbog blokada HDZ-a ,odnosno ministra finansija Vjekoslava Bevande.

“Protokol Evropske konvencije o ljudskim pravima kaže da je svaka zemlja periodično dužna oragnizirati izbore. Čuli smo ministra Bevandu kako kaže kako mu je sad potreban izvjestan period kako bi se taj budžet koncipirao. Bevanda zna šta su realni okviri, on je mogao unaprijed prošle godine  imati solidan nacrt budžeta. Krivični zakon BiH kaže da je uskraćivanje biračkog prava kažnjivo i da je to krivično djelo za koje je kazna do tri godine zatvora. Imamo i prepisku Bevande sa CIK-om, u kojem on predlaže rješenje a zatim se predomišlja. Kažu nam da treba vjerovati Bevandi, a Vijeće ministara  mu očito nije vjerovalo. Onda se kaže da su Bošnjaci krivi, da rade mimo zakona. Pravi se kriza koja će nas koštati stotine hiljada mladih koji odlaze. Sve ovo što se radi posljednje četiri godine u koordinaciji, kuhinjama dviju stranaka, vi ste suizvršioci. Bit ćete sukrivci, sjetiti ćete se ovaga kada vam zafale penzije, jer neće imati ko da zaradi penzije. Neće se postići ovi ciljevi, nisu Bošnjaci krivi, mi smo krivi što nismo prihvatili izborni zakon koji je predložio HDZ, a koji podržava SNSD. Trebali smo prihvatiti zakon koji je protivustavan, koji igrnora sve presude za ljudska prava, i to je po vama rješenje? Zbog toga smo mi kažnjeni. Pozivam vas da ovo prestane raditi, nemaju svi 5.000-6.000 KM platu. Nemojte stajati između naroda i njihovog prava, dopustite im da izaberu koga god hoće”, rekao je Izetbegović.

Potom je reagirao Čović, koji je kazao da je Izetbegović povrijedio Poslovnik.

“Kolega Izetbegović umjesto da nam da kvalitetan doprinos izlazi s pamfletima s krivicima za nešto. Razumijem da je kampanja počela. Uvažam, ali ne možete kršiti Poslovnik oko toga i pristupa, kako dvoje zadnje četiri godine prave opstrukcije. Ako neko pravi opstrukcije to je vaša stranka. Na bezbroj primjera rada, kantonalnih i entitetskih valsti pa do ove razine. Molim vas, da nešto uradimo, da radimo poslovnički, a ne da koristimo govornicu za kampanju”, rekao je Čović.

(Raport.ba) 

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...