I HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI IMA SVOJ "MEMORANDUM": Evo koje su uvjete hrvatski akademici postavili BiH, Srbiji i Crnoj Gori za prijem u EU, na listi želja i treći entitet

Zahtjevi HAZU izgledaju kao da su ih pisali Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Mate Boban, a naravno u njima je sadržana i mitologija o „vjekovnim nacionalnim prostorima zbog kojih su se 90-ih godina prošlog vijeka u bivšoj Jugoslavije, a ponajviše u BiH, dogodili neki od najstravičnijih zločina u 20. vijeku.

  • Politika

  • 23. Maj 2022  23. Maj 2022

  • 17

Piše: Darko OMERAGIĆ

Nakon prvog i drugog Memoranduma Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) o kojem je još 2013. godine pisala „Slobodna Bosna“, a u čijem je DNK sadržan tajni plan za rastakanje državnih institucija Bosne i Hercegovine na svjetlost dana je isplivao dokument koji neodoljivo podsjeća na njih. Ovaj put scenarij potpisuje Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti (HAZU).

Međutim, ovaj put nije riječ ni o kakvom tajnom planu nego o sasvim otvorenoj komunikaciji sa zemljama u regionu – Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Dokument u formi priopćenja koje je objavljeno na službenoj stranici HAZU 20. maja se zove „Prilozi za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Republike Hrvatske s BiH, Srbijom i Crnom Gorom u pogledu njihove ulaska u Europsku uniju“.

Dakle, hrvatski akademici su sročili i na papir „bacili“ svoje želje koje bi zemlje u regionu trebale ispuniti kako bi se jednog dana našle u EU.

Idemo redom, da vidimo šta to HAZU traži od BiH, a što bi BiH trebala ispuniti kako nam susjedi ne bi pravili problem kada se jedan dan bude glasao o ulasku naše zemlje u EU.

„Razgraničenje u Malostonskom zaljevu (otočići Veli i Mali Školj, te Ponta Klek), saniranje odlagališta otpada na području Neuma, potreba osuvremenavanje kanalizacijske infrastrukture (zaštita akvatorija Malostonskog zaljeva), potreba osiguranja čišćenja kanalizacijskih voda prije njezina izljevanja u Mljetskom kanalu, trajni monitoring ispusta; zaštita voda rijeke Neretve – onemogućiti dotok plastike i drugog materijala u Malostonskom zaljevu, osigurati optimalan protok vode Neretve i nakon realizacije projekta Gornji horizonti; neodrživost sadašnjeg stanja rasutog tereta u luci Ploče – fine čestice ugljene prašine ugrožavaju faunu u Malostonskom zaljevu" , prvi je zahtjev HAZU.

"POVIJESNI HRVATSKI ETNIČKI PROSTOR"

Druga tačka na listi želja HAZU je „aktueliziranje potrebe poštivanja preuzetih obveza iz potpisanih sporazuma i dogovora – zaštita prava Hrvata; stvarno, a ne samo deklarativno pravo na neometan povratak i slobodno raspolaganje svojom imovinom svih koji su za rata na području bivše Jugoslavije morali napustiti svoje domove; pitanje granica-razlika između deklarativnog i stvarnog ispunjavanja obveze, pitanje konstitutivnog hrvatskog naroda“.

Sljedeći zahtjevi HAZU-a najviše se podsjećaju na oba Memoranduma SANU jer praktično poziva na podjelu Bosne i Hercegovine i formiranje trećeg entiteta koji ne bi bio mrzak ni aktuelnom predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću i predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću. Ovaj dio zahtjeva HAZU izgleda kao da su ga pisali Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Mate Boban, a naravno u njemu je sadržana i mitologija o „vjekovnim nacionalnim prostorima zbog kojih su se 90-ih godina prošlog vijeka u bivšoj Jugoslaviji, a ponajviše u BiH, dogodili neki od najstravičnijih zločina u 20. vijeku. Osim mitologije u ovom zahtjevu mogu se iščitati i lažne optužbe o svjesnom umanjivanju prava Hrvata u BiH iza kojih, navodno, stoji najbrojniji narod u BiH – Bošnjaci.  

“Razriješiti najveći izazov u BiH s kojim su Hrvati trenutno suočeni kroz dvije nepomirljive politike, srpsku secesionističku i bošnjačku unitarističku. Iako su Hrvati malobrojniji u višenacionalnoj zajednici, ne znači da imaju i manje prava. Referendumom iz 1992. opredijelili su se za BiH ravnopravnih konstitutivnih naroda. BiH treba pod svaku cijenu odustati od nasilnog utjerivanja Hrvata u zajednicu koja gazi njihova elementarna ljudska i kolektivna prava . Treba im osigurati suvremene mehanizme zaštite vitalnih interesa, a pod svaku cijenu izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH i izbor članova u Predstavnički dom i Dom naroda, kako Parlamentarne skupštine BiH, tako i Parlamenta Federacije BiH . Bez toga, kao podanike ih prisiljava da napuštaju vjekovna obitavališta na povijesnom hrvatskom etničkom prostoru.

Priznati pravo, osloboditeljsku ulogu Hrvatske i Hrvatima u uspostavi i obrani države od srpske agresije te prestati lažno optuživati ​​Hrvate pred sudovima; osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda, to jest, treći entitet i sva prava koja iz toga proizlaze; odmah osigurati ravnopravnost hrvatskog jezika i slobodu djelovanja hrvatskih medija i kulturnih institucija”, navodi HAZU.

U naredne tri tačke hrvatski akademici još govore i o ekologiji u smislu zaštite Jadranskog mora, problema izgradnje termoelektrana u BiH, gdje spominju Tuzlu, Gacko, Kakanj i Ugljevik koji će, kako se tumači u HAZU, zagaditi okoliš (valjda i Republiku Hrvatsku), pa Potom traže smanjenje negativnog djelovanja hidroelektrana Foča, Buk Bijela, Vikoč, Paunci, Sutjeska, Mrsovo, HE na Drini, „što dovodi u pitanje zaštite sliva HE Dubrovnik, sliva Neretve i HE Čapljina na Neretvi“.

Listu uvjeta za prijem u EU HAZU je fakturisao i Crnoj Gorio d koje traži trajno zagarantovani mandat Hrvatima u Skupštini Crne Gore, konačno određivanje kopnene granice (otočić Lastavica s tvrđavom Mamulom, a osobito razgraničenje na moru prema konvenciji UN-a o pravu mora, potpuno i odgovorno gospodarenje plastikom i drugim otpadom kako bi se smanjila količina otpada koja dopluta do južnih hrvatskih otpada, suzdržavanje Crne Gore u istraživanju i eksploataciji ugljikovodika u dubljem dijelu Južnojadranske kotline. Od Crne Gore se još traži da poštuje i zaštitu prava hrvatske manjine, neometan povratak i raspolaganje imovinom onih koji su tijekom rata napustili svoje domove, opet pitanje granica, plaćanje ratne štete u agresiji na Hrvatsku, vraćanje kulturnog blaga i traženje oprosta od Hrvatske za počinjena zla...

VRAĆANJE ARHIV NDH-a

HAZU od Srbije traži da prestane s poticanjem neprijateljstava prema Hrvatskoj i progonom hrvatskih državljana, da se odrekne velikosrpske propagande (pitanje Bunjevaca, jezika, jasenovački mit, odnos prema blaženom Alojziju Stepincu).

Tu je, također, pitanje razgraničenja granice na Dunavu koja je tokom reintegracije pogrešno određena, vraćanje Šarengradske ade po okrilje Hrvatske, zaštita prava hrvatske manjine u Srbiji, pravo na neometan povratak onih koji su tokom rata napustili svoje domove, definiranje položaja Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, vraćanje arhiva iz Drugog svjetskog rata (arhiva NDH-a), arhiva JNA o križnim putevima i logorima, hrvatskom proljeću... Tu je još nekoliko zahtjeva koji se odnose na prošli rat, a to je vraćanje arhiva Vukovarske bolnice, otkrivanja mjesta na kojima su pogubljeni Hrvati, obilježavanja mjesta stradanja Hrvata u Srbiji, priznavanje hrvatskog etničkog identiteta Bunjevcima, hrvatskog jezika, odricanja od svojatanja povijesnih dosega kulture,priznanje agresije na Hrvatsku i plaćanje ratne štete i naravno na kraju neki ekološki uvjeti koje Hrvatska treba postaviti Srbiji kako bi se ta zemlja sutra našla u Evropskoj uniji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...