RAT UŽIVO: Rusija za sutra najavila otvaranje koridora za strane brodove iz Mariupolja

Danas je 90. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti vezane za rusku agresiju na Ukrajinu iz minute u minutu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 24. Maj 2022  25. Maj 2022

  • 2

22:50 Ministarstvo finansija SAD-a saopćilo je da neće obnoviti licencu koja Rusiji dopušta plaćanje dugova preko američkih banaka.

22:30 Ruska vojska će sutra, od 8 sati po moskovskom vremenu, otvoriti humanitarni koridor za siguran izlazak stranih brodova iz luke Mariupolj u Crno more, objavio je general-pukovnik Mihail Mizincev.

22:00 Najmanje 14 civila ubijeno je u Luhansku i Donjecku tokom "masovnih napada" koje su izvele ruske snage, saopćila je ukrajinska vojska. Još 15 osoba je ozlijeđeno, dodaje se.

21:20 Samoproglašeni čelnik separatističke regije Donjeck koju podupire Rusija rekao je da se ruske i separatističke snage bore da preuzmu punu kontrolu nad gradom Limanom te da su već zauzele polovicu grada.

 Liman je gradić od oko 20 hiljada stanovnika te je smješten na sjeveru Donjecka.

20:40 Vijeće Europske unije, koje zastupa 27 zemalja članica, odobrilo je ukidanje carina na uvoz iz Ukrajine na godinu dana kako bi pomoglo privredi te zemlje na koju je Rusija izvršila agresiju.

19:55 Ruski okupatori kasetnim bombama granatirali su Slavjansk. Nema prijavljenih žrtava jer su stanovnici već napustili zgrade koje su na meti Rusije, rekao je Vadym Lyakh, načelnik vojne uprave u Slovijansku.

19:50 Ne bi trebalo biti zajedničkog zaduživanja za finansiranje poslijeratne obnove Ukrajine, rekao je u Bruxellesu njemački ministar financija Christian Lindner na sastanku s kolegama iz Europske unije.

19:25 Mađarska vlada proglasila je vanredno stanje zbog rata u Ukrajini. Ta odluka stupa na snagu sutra. Više detalja pročitati OVDJE!

19:12 Ruske snage uklonile su sve mine u luci u Mariupolju, priopćilo je tamošnje ministarstvo odbrane. 

Rusija je ranije optužila Ukrajinu da je postavila mine kako bi zaštitila luku, rekavši da se nekoliko stotina eksploziva razbilo iz kablova i udaljilo. Kijev je rekao da su tvrdnje lažne.

Rusija je priopćila da su mine uklonjene s teritorija luke i obližnjih voda. 

18:36 Umirovljeni general ruskog ratnog zrakoplovstva Kanamat Botašev poginuo je nakon što je njegov avion oboren u ukrajinskom zračnom prostoru, piše BBC Russia.

18:24 Meduza, nezavisna ruska informativna web stranica sa sjedištem u Latviji, objavila je izvještaj o navodnom rastućem osjećaju razočaranja Vladimirom Putinom među ruskom elitom. Meduza citira izvore za koje kaže da su bliski Kremlju i koji tvrde da je "među onima za i protiv rata sve veće nezadovoljstvo predsjednikom Putinom". Oni koji su dosad podržavali invaziju navodno su nezadovoljni nedostatkom napretka i traže "stroži" pristup. Meduza navodi kako su mnogi visoki poslovni ljudi i članovi vlade nezadovoljni što je Putin pokrenuo rat ne razmišljajući o posljedicama koje će sankcije Zapada imati na zemlju. Izvori bliski Putinovoj administraciji kažu da se "sve više raspravlja o budućnosti zemlje bez Putina" te da se iza kulisa u Kremlju vode i razgovori o potencijalnim nasljednicima.Sugerira se da se kao potencijalni nasljednici spominju gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin, istaknuti Putinov saveznik i bivši predsjednik Dmitrij Medvedev i prvi zamjenik šefa predsjedničke administracije Sergej Kirijenko.

17:12  Mađarski premijer Viktor Orban rekao je predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu kako se o novim sankcijama ne bi trebalo raspravljati sljedeće sedmice. Među tim sankcijama su i one kojima bi se uveo embargo na rusku naftu. Orban kaže kako je malo vjerovatno da će se do tada pronaći rješenje za taj problem te da nije u poziciji prihvatiti sankcije dok se ne riješe sva otvorena pitanja.

16:58 Novo istraživanje pokazalo je da 82% Ukrajinaca vjeruje da njihova zemlja ni pod kojim okolnostima ne bi trebala odbaciti svoje teritorije u sklopu mirovnog sporazuma s Rusijom. Kijevski međunarodni institut za sociologiju intervjuirao je 2.000 odraslih građana Ukrajine između 13. i 18. maja.

16:38 Švedska i Finska koje su prošle sedmice predale službenu kandidaturu za pristupanje NATO-u bit će prisutne na samitu Saveza u Madridu u junu, rekao je španski premijer na forumu u Davosu.

16:08  Pojavile su se satelitske snimke s Krima na kojima se vide ruski brodovi na koje se navodno utovaruje ukradeno žito iz Ukrajine. Snimke su nastale pomoću satelita kompanije Maxar Technologies te se navodi da su nastale 19. i 21. maja. Na snimkama se vide dva ruska transportna broda, Matros Pozinič i Matros Koška, usidrena u luku u Sevastopolu, koja se nalazi na anektiranom poluotoku Krimu.

15.30 Ruske snage preuzele su kontrolu nad gradom Svitlodarsk u okrugu Bakhmut u Donjecku. Ruska vojska ušla je u grad ranije jutros, rekao je za ukrajinski radio šef tamošnje vojne uprave Svetlodar Sergej Goško. 

"Izvjesili su svoju krpu na zgradi uprave", referirao se Goško na rusku zastavu. Svitlodarsk je prije početka rata imao 11 hiljada stanovnika. 

15.10 Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da Rusija namjerno usporava svoju ofanzivu u Ukrajini kako bi omogućila civilima da se evakuiraju, dok viši sigurnosni dužnosnik tvrdi da Moskva u tromjesečnom ratu nije "opterećena rokovima".

14.55 Ruski parlament razmatra ukidanje gornje dobne granice za prijavu u vojsku, što je još jedan znak da se zemlja suočava s nedostatkom pješaštva za nastavak ofanzive u Ukrajini.

Trenutno Rusi u dobi od 18-40 godina i stranci od 18-30 godina mogu sklopiti prvi ugovor s vojskom. Nacrt zakona koji je danas na dnevnom redu donjeg doma parlamenta potpuno bi ukinuo tu gornju dobnu granicu.

14.35 Poljski predsjednik Andrzej Duda kaže da bi rat u Ukrajini mogao uzrokovati nestašicu hrane u sjevernoj Africi što će zauzvrat dovesti do masovne migracije u Europu. 

"Ako se pokaže da u sjevernoj Africi vlada glad... i Španija i cijela južna Europa imat će ogroman problem s migracijama", rekao je Andrzej Duda na panelu na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

"Danas bismo se trebali usredotočiti na to da Ukrajina može izvoziti svoje žito."

14.05 Rusija i Kina održale su prve zajedničke vojne vježbe otkako je prije tri mjeseca ruski predsjednik Vladimir Putin naredio napad na Ukrajinu, javlja New York Times.

Rusko ratno zrakoplovstvo i zračne snage Kine provele zajedničku vojnu vježbu

Rusko ratno zrakoplovstvo i zračne snage Kine provele zajedničku vojnu vježbu 

Viši američki dužnosnik rekao je za NYT da je američka vlada pratila zajedničku vojnu vježbu Rusije i Kine na sjeveroistoku Azije, koja se odvijala u trenucima kad se američki predsjednik Joe Biden u Tokiju sastao s liderima Japana, Australije i Indije. 

Dužnosnik koji je želio ostati anoniman rekao je da su Rusija i Kina poslale bombardere preko Japanskog mora, nakon čega su zrakoplovi nastavili dalje prema Istočnom kineskom moru.

13.40 Veronika je desetogodišnja djevojčica čija je cijela porodica ubijena u ratu u Ukrajini. 

Prilikom ruskog granatiranja skloništa u regiji Donjeck na istoku Ukrajine ostala je bez palca, a u glavi joj je ostao komad šrapnela, javlja Sky News, pa dodaje kako je jedina preživjela taj napad.

Prošla je na desetke operacija te se polako oporavlja.

13.25 Ruska ofanziva u Donbasu, regiji na istoku Ukrajine, je "najveća ofanziva na europskom tlu od Drugog svjetskog rata", objavio je ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba na Twitteru.

Kuleba je pozvao sve saveznike Ukrajine da ubrzaju opskrbu oružjem i streljivo, naročito višecijevnim bacačima raketa, dalekometnom artiljerijom i oklopnim transporterima.

"Ruska ofenziva u Donbasu je nemilosrdna", napisao je Kuleba na Twitteru, dodavši kako je prerano za zaključiti da Ukrajina već ima svo oružje koje treba. 

13.00 Velika Britanija s Ukrajinom traži rješenje kako izvesti žito iz te zemlje, nakon što je Rusija blokirala njezine glavne morske luke, rekao je britanski ministar prometa Grant Shapps.

12.40 Serhij Haidai, ukrajinski guverner regije Luhansk, koja se nalazi pod žestokim napadima ruskih snaga, objavio je upozorenje hiljada ma stanovnika grada Severodonjecka. Tvrdi da je prekasno za evakuaciju civila u trenutku kad ruske snage pokušavaju zauzeti grad.

Severodonjeck je, navodi Guardian, okružen ruskim snagama s tri strane. Rusi pokušavaju potpuno opkoliti grad u kojem, vjeruje se, se oko 15.000 civila skriva po skloništima.

Ruske snage pokušavaju odsjeći ukrajinske opskrbe linije kontrolom ključnih cesta prema zapadu.

12.10 Zatvoreni ruski opozicioni lider Aleksej Navalni danas je prilikom saslušanja na sudu nazvao ruskog predsjednika Vladimira Putina "luđakom" koji je "pokrenuo glupi rat" u Ukrajini.

"Ovaj rat je pokrenut lažima. Jedan luđak zario je svoje kandže u Ukrajinu. Ne znam što želi s njom, taj ludi lopov", rekao je Navalni o Putinu.

11.55 Ukrajinska vojska na Facebooku je objavila snimku za koju tvrdi da se radi o prvom videu napada dronom kamikazom na ruske snage.

"Operateri naših specijalnih jedinica razvili su vještine u korištenju još jednog modernog oružja. Primjer toga je uništenje ruskog tenka i njegove pozade. Kako kažu naši vojnici, ruski okupatori su sjedili na tenku i pili alkohol. No, uobičajene aktivnosti ruskih okupatora prekinute su neočekivanim napadom iz zraka", objavio je Glavni štab ukrajinske vojske.

11.30 Velika Britanija s Ukrajinom traži rješenje kako izvesti žito iz te zemlje, nakon što je Rusija blokirala njezine glavne morske luke, rekao je britanski ministar prometa Grant Shapps.

11.10 Serhij Gaidai, guverner regije Luhansk, je na svom Telegram kanalu objavio novi izvještaj o civilnim žrtvama ruskih napada u gradu Severodonjecku.

"Četvero civila poginulo je u neboderu u Severodonjecku. Rusi haotično i bez prestanka granatiraju regionalni centar. Tragedija se dogodila u starom dijelu grada", napisao je Gaidai.

10.55 Sekretar ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev danas je rekao da će Rusija postići sve svoje ciljeve u Ukrajini, dodavši da joj se ne žuri.

"Svi ciljevi koje je postavio predsjednik bit će ispunjeni. Ne može biti drugačije jer je istina, uključujući historijsku istinu, na našoj strani", rekao je Patrušev u razgovoru za ruske prorežimske novine Argumenti i fakti.

"Ne žuri nam se, nemamo rokova", dodao je.

10.45 Američki magazin Time uvrstio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na listu najutjecajnijih ljudi. Na listi je i predsjednik Rusije Vladimir Putin.

10.30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Ukrajina spremna na razmjenu zarobljenika s Rusijom "i to već sutra".

Obraćajući se publici na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu, Zelenski je rekao: "Razmjena zarobljenika je humanitarno pitanje i politička odluka koja ovisi o podršci više zemalja".

Rekao je da je "više hiljada ljudi u zarobljeništvu nakon što je Rusija zauzela Mariupolj". 

10.00 Ukrajinski guverner regije Luhansk, Serhij Gaidai, jutros je objavio novi izvještaj o situaciji u Severodonjecku, gradu na kojeg ruske snage već danima fokusiraju svoje napade.

"Obrana Severodonjecka se i dalje drži. Grad je potpuno pod kontrolom ukrajinskih vlasti. Rusi su koncentrirali gotovo sve svoje snage, 25 bataljona, na zauzimanje grada. Broj granata koje padaju na grad se višestruko povećao", objavio je Gaidai.

"Borbe se vode u okolnim selima. Jako je teško evakuirati ljude", objavio je guverner.

09.20 Zastrašujući gubici ruskih agresora od početka invazije na Ukrajinu.

Slika

09.00 Video na kojem ukrajinski SOF operateri gađaju ruski tenk T-72B3 sa municijom Switchblade.

08.45 Noć u regijama: u Mikolajevu eksplozije, napadi u regiji Harkiv, pogoršanje u blizini Avdiyivka, javljaju ukrajinski mediji.

07.45 Britanski obavještajci objavili novi izvještaj s terena: Ako padne Severodonjeck, Rusija će kontrolirati cijeli Luhansk.

Image

06.45 "Rusija će razmisliti i odlučiti treba li joj obnavljanje odnosa sa Zapadom", izjavio je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, a prenosi Reuters.

"Zapad kao prvo mora prihvatiti da Rusija postoji. Rusija nije nestala i uvjeren sam kako će svake godine biti sve jača. Isto tako, Zapad mora ponuditi nešto novo u vidu obnavljanja odnosa. Kada se to dogodi onda će Rusija razmisliti o svemu", rekao je Lavrov te se osvrnuo na trenutačnu situaciju u svojoj zemlji uslijed svih sankcija s kojima je Rusija suočena.

"Rusija se mora pod hitno naučiti da ne ovisi o Zapadu. Moramo se osloniti na sebe, ali i na one zemlje koje su se u ovo vrijeme pokazale hrabrima i koje ne plešu kako drugi sviraju. Sada kada je Zapad postao diktator naša ekonomska veza, primjerice s Kinom, će biti sve jača. I ta će povezanost samo rasti", dodao je Lavrov.

05.30 Ukrajinski sud donio je odluku i naredio uhićenje u odsutnosti nekadašnjeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča optuživši ga pritom za izdaju.

Janukovič je od februara 2010. do februara 2014. godine obnašao dužnost ukrajinskog predsjednika nakon čega je prebjegao u Rusiju s kojom je blisko surađivao i u vrijeme dok je bio prvi čovjek Ukrajine.

Već ranije je Janukovič osuđen na 13 godina zatvorske kazne zbog izdaje, a sve zbog bliske suradnje s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom od kojeg je tražio da ruska vojska i policija uspostave red u Ukrajini.

04.30 Ruski položaj napale su snage Teritorijalne odbrane Dnjepra ukrajinskog Azova uz potporu topničke vatre, pritom je uništen ruski BMP.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...