TOKSIKOLOG O OTROVNOM DIMU TOKOM POŽARA U BIHAĆU: "To su velike količine, od toga se treba maknuti..."

Od 7 ujutro gori fabrika stiropora u Bihaću. Sve mjerodavne službe su na terenu, a hrvatski toksikolog Davor Gretić kaže da se oni blizu fabrike trebaju zatvoriti.

  • Vijesti

  • 24. Maj 2022  26. Maj 2022

  • 0

Od 7 ujutro gori fabrika stiropora u Bihaću. Sve mjerodavne službe su na terenu, a hrvatski toksikolog Davor Gretić kaže da se oni blizu fabrike trebaju zatvoriti.

"Za sada je jako malo informacija no koliko vidim poduzeli su prve korake i mjere te upozorili lokalno stanovništvo da se sklone, zatvore prozore kako bi se zaštitili od udisanja raznih plinova koji nastaju u ovakvim požarima. Vjerojatno gori stiropor što je najveći problem za lokalnu zajednicu. Stvara se velika količina ugljikovog monoksida koji može ugroziti interventne ekipe i ljude koji žive blizu trenutnog požara, ali što ste dalje to je i opasnost manja tako da ne bi trebalo biti problema za hrvatske građane", kaže za 24sata.hr univerzitetski magistar toksikologije Davor Gretić s Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Jutros oko 7.05 je došlo do požara fabrike koja proizvodi stiropor, 10 kilometara od Bihaća. Po riječima jednog od vatrogasaca s terena, ekspandirani polistiren pri gorenju ispušta otrovne i kancerogene plinove. Prema službenim informacijama Civilne zaštite Grada Bihaća, radi se o fabrici Austrotherm u naselju Turija.

Dodaje kako udisanje ugljikovog monoksida izaziva najviše neurološke probleme.

"Ugljikov monoksid veže se na eritrocite i blokira vezivanje kisika što uzrokuje probleme s disanjem, mučninu, povraćanje, utječe na mozak no ne vjerujem da će biti kroničnih posljedica jer će se ljudi maknuti od požara i zaštititi", dodaje Gretić. Koliko će se širiti otrovni dim, ovisi o dugotrajnosti požara.

"Kada se ovakav crni oblak vine u zrak brzo se razgrađuje u atmosferi, djelovanjem svjetla, razrjeđivanjem zraka i slično pa su i toksične koncentracije puno niže. U kojem će se smjeru kretati ovisi o jačini i smjeru vjetra no vjerujem da će u Bihaću sve to pratiti i obavijestiti ljude na vrijeme. Još uvijek ne znamo što sve točno gori pa ne možemo davati ni konkretnije odgovore", zaključio je Gretić.

Poziv da se ostane u zatvorenom

Mještani naselja Turija, Vrsta, Izačić, Kamenica, Vikići, Bugar, Gata i Zlopoljac upozoreni su da zbog velike količine dima izbjegavaju do daljnjeg boravak na otvorenom, kao i da zatvore prozore na porodičnim kućama i ostalim objektima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...