VON DER LEYEN KATEGORIČNO: "Zamrznutu rusku imovinu koristiti za obnovu Ukrajine"

Von der Leyen je također optužila Rusiju da koristi zalihe energije i sigurnost hrane kao globalno oružje.

  • Svijet

  • 24. Maj 2022  26. Maj 2022

  • 0

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u utorak u Davosu da bi se zamrznuta ruska imovina trebala koristiti za obnovu ratom razorene Ukrajine, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Rusija tretira milione ljudi ne kao ljudska bića, već kao bezličnu populaciju koja će biti premještena, kontrolirana ili postavljena kao tampon između vojnih snaga, pokušavajući tenkovima zgaziti težnje cijele nacije", rekla je von der Leyen.

Dodala je da "agresija mora biti strateški neuspjeh" i da Ukrajina mora pobijediti u ratu.

Predsjednica Evropske komisije je obećala da će EU i međunarodni partneri "ruku pod ruku pomoći Ukrajini da se podigne iz pepela", čak i ako bi to zahtijevalo "kolosalan rad".

Von der Leyen je također optužila Rusiju da koristi zalihe energije i sigurnost hrane kao globalno oružje.

Dodala je da će evropske države povećati vojne investicije, ali da EU nikada neće biti vojni savez.

EU je dodijelila dvije milijarde eura vojne pomoći Ukrajini i mobilisala više od četiri milijarde eura makrofinansijske i humanitarne pomoći i podrške zemljama EU koje su primile izbjeglice iz Ukrajine od početka rata 24. februara.

Također je usvojila pet paketa sankcija protiv Rusije, usmjerenih na pojedince, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. Također je uvela zabranu izvoza luksuzne robe i uvoza uglja, te isključila ruske i bjeloruske banke iz SWIFT međunarodnog sistema plaćanja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...