HISTORIJSKI ČIN I PREVAZILAŽENJE 55-GODIŠNJEG RASKOLA: SPC priznala autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve

Obje zemlje i dva crkvena naroda označili su ovu liturgiju kao historijski čin, čime je potvrđeno prevazilaženje 55-godišnjeg raskola između SPC i MPC Ohridske arhiepiskopije i obnavljanje kanonskog i euharistijskog općenja.

  • Regija

  • 24. Maj 2022  25. Maj 2022

  • 0

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije na današnjoj zajedničkoj liturgiji SPC-a i Makedonske pravoslavne crkve (MPC) - Ohridske arhiepiskopije u Skoplju priznao je autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve.

On je u svom govoru rekao da će nakon kompletiranja pravnih dokumenata, biti pripremljen zvanični akt i obavještenje za sve ostale pravoslavne kanonske crkve.

Patrijarh SPC Porfirije očekuje da sve pomjesne crkve prihvate autokefalni status Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije.

"Braćo i sestre, sigurni smo da će i druge pomesne crkve dočekati autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije", rekao je patrijarh Porfirije.

Liturgija je održana na Dan svetih slovenskih prosvjetitelja Kirila i Metodija.

Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan zahvalio je članovima Svetog arhijerejskog sinoda SPC na priznanju autokefalnosti MPC.

"Crkva nije savez mesnih crkava, nego je uvek bila jedna i jedinstvena i ujedinjena Duhom Svetim, kao jedno i jedino telo čovečanstva. Zaista, Crkva jeste podeljena na manje geografske jedinice koje se poklapaju s političkim granicama koje ovaj svet povlači kako bi joj olakšao vodstvo", rekao je arhiepiskop Stefan.

Današnja zajednička liturgija u Skoplju nastavak je otopljavanja odnosa dvije crkve, započetog zajedničkom liturgijom u četvrtak prošle sedmice u hramu Sv. Save u Beogradu.

Obje zemlje i dva crkvena naroda označili su ovu liturgiju kao historijski čin, čime je potvrđeno prevazilaženje 55-godišnjeg raskola između SPC i MPC Ohridske arhiepiskopije i obnavljanje kanonskog i euharistijskog općenja.

Vaseljenska patrijaršija je 9. maja priznala za kanonsku Ohridsku arhiepiskopiju.

(Buka)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...