MINISTAR PODŽIĆ OBJASNIO: "Ne čudi me da Milorad Dodik pored ovakvih saradnika mora i sam sebe često demantovati"

(...) Podsjećam, na nedavni istup člana Predsjedništva Dodika o navodnoj nezainteresovanosti kandidata iz reda srpskog naroda za pristupanje OS BiH, što u potpunosti negira podatak da se na 88 ponuđenih vojničkih pozicija prijavio 341 kandidat iz reda srpskog naroda."

  • Politika

  • 25. Maj 2022  25. Maj 2022

  • 1

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić, reagovao je na medijske objave o njegovom navodno "neovlaštenom" učešću na Virtualnoj konferenciji „Kontakt grupe za odbranu Ukrajine“, kao i učešću Načelnika ZŠ OS BiH.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

"U cilju objektivnog informisanja i istinitog javnosti naglašavam slijedeće: „Moje učešće na navedenom događaju utemeljeno je članom 15., stav 1, tačka b) Zakona o odbrani BiH, kako glasi: Ministar odbrane obavlja ulogu međunarodnog predstavnika BiH za pitanja odbrane na ministarskom nivou. Poziv za učešće na konferenciju „Kontakt grupe za odbranu Ukrajine“, upućen je od strane Ministra odbrane SAD-a, posredstvom vojnog atašea BiH u Vašingtonu - brigadira Mirka Bošnjaka, o čemu je sačinjena Odluka o istom, pripremljena od strane nadležnog pomoćnika za međunarodnu saradnju Zorana Šajinovića.

Na osnovu navedenog, iznenađuje i zabrinjava da zamjenik Mirko Okolić, koji već drugi mandat obavlja ovu dužnost, ne poznaje odredbe Zakona o odbrani BiH, te činjenicu da u planiranju i organizovanju ne samo ove , nego i svih drugih aktivnosti u MO BiH, učestvuju stručni nosioci funkcija, bez etničkih konotacija, kako se često inputira od strane mog zamjenika Okolića.

Zato me i ne čudi da član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, pored ovakvih saradnika, mora i sam sebe često demantovati. Podsjećam, na nedavni istup člana Predsjedništva Dodika o navodnoj nezainteresovanosti kandidata iz reda srpskog naroda za pristupanje OS BiH, što u potpunosti negira podatak da se na 88 ponuđenih vojničkih pozicija prijavio 341 kandidat iz reda srpskog naroda - navodi Podžić.

Podsjetimo, Dodik je jučer izjavio da su ministar odbrane Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović prisustvovali sastanku ministra odbrane SAD Lloyda Austina s ukrajinskim zvaničnicima bez odluke Predsjedništva BiH. Dodik je rekao da to pitanje nije bilo na sjednici Predsjedništva BiH, te da je on o tome obaviješten iz medija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...