NA OPTUŽBE DA JE IZNAJMIO ELEKTRIČNI AUTOMOBIL ZA 90.000 KM: Oglasio se načelnik Hasan Tanović, šta su rekli iz Porsche BH

Kada je u pitanju aranžman vezan za iznajmljivanje vozila na električni pogon, načelnik Tanović je pojasnio kako ugovor ne predviđa otkup vozila niti vlasništvo nad njim, nego samo njegovo korištenje.

  • Mini market

  • 25. Maj 2022  26. Maj 2022

  • 1

Općina Novo Sarajevo i načelnik Hasan Tanović oglasili su se povodom kupovine električnog automobila za potrebe općine te su naglasili kako je Općina Novo Sarajevo prva u BiH koja uvodi vozila na električni pogon.

Danas je na Vilsonovom šetalištu izvršena primopredaja ovog vozila, a iz Općine je naglašeno kako je još i ranije Općina Novo Sarajevo svojim sugrađanima omogućila punjenje električnih vozila na propisanim punjačima, a sve u cilju promocije korištenja tehnologije električnih automobila koji doprinose dekarbonizaciji.

"Kako ne bi došlo do pogrešne interpretacije ili politički malicioznih spinovanja, treba napomenuti da nabavka električnog vozila nije nikakvo ad-hoc rješenje, nego samo jedna u nizu aktivnosti koje smo do sada sproveli na zaštiti okoline i smanjenju zagađenja. Imperativ Općine i kroz Integriranu strategiju razvoja je zaštita okoliša i prelazak sa svih fosilnih goriva na čistu, obnovljivu energiju.Također,intenzivno radimo na zaštiti zelenih površina kroz projekat 'Park-šuma Hum' koja će postati nova pluća grada", rekao je Tanović.

Također, naglasio je kako općina gradi sportsko-rekreacione zone, a prioritet je izgradnja Sportsko-rekreativnog centra "Vinko Šamarlić".

"Intenzivno radimo na instaliranju električnih punjača za besplatno punjenje vozila na teritoriji Općine. Izradili smo projekat i blizu smo realizacije postavljanja solarnih panela na dvoranu 'Goran Čengić'. Nabavili smo prečiščivaće zraka za sve učionice u osnovnim školama u Novom Sarajevu, a projekat nastavljamo nabavkom prečiščivaća za sve srednje škole i vrtiće do jeseni", naglasio je načelnik Općine Novo Sarajevo.

Poručio je kako se intenzivno radi i na obustavi saobraćaja kroz Vilsonovo šetalište.

"Čuvamo zelene površine u gradskoj jezgri - u okviru projekta izgradnje i uređenja zelenih i sportskih površina u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, završena je prva faza radova. Sada slijedi izgradnja zelenih i sportsko-rekreativnih površina na ovom lokalitetu. Radimo u smjeru totalne obustave saobraćaja kroz Vilsonovo šetalište. U toku je izrada tehničke dokumentacije i izrada projekta za prelazak kotlovnice u zgradi Općine sa lož ulja na prirodni gas. Također, u toku je projektovanje pametne rasvjete koja će štediti energiju", rekao je načelnik ove sarajevske općine.

Kada je u pitanju aranžman vezan za iznajmljivanje vozila na električni pogon, načelnik Tanović je pojasnio kako ugovor ne predviđa otkup vozila niti vlasništvo nad njim, nego samo njegovo korištenje.

"Konkretno u našem slučaju plaćanjem mjesečne fakture pokrivamo sve troškove vozila u smislu redovnog održavanja, vanrednih kvarova, registracije, kasko osiguranja, zamjene guma i slično. Potrošnja na 100 kilometara je oko 2 KM što svakako daje uštede, pogotovo uzimajući u obzir trenutne cijene goriva gdje je za 100 pređenih kilometara potrebno minimalno 30 KM. Korištenjem ovih vozila smanjenju se emisije štetnih gasova i čestica u zraku, što je, pored uštede, na kraju i suština njegovog korištenja", kazao je Tanović.

U zaključku, Tanović je naglasio kako će uvijek stavljati zdravlje građana ispred materijalnog.

"Na kraju kao ljekar, profesionalac i čovjek, bez kalkulisanja uvijek ću stavljati zdravlje i interes svakog građanina pojedinačno ispred materijalnog" poručio je Tanović.

Direktor Porsche BH doo Senad Olovčić naglasio je kako je Općina Novo Sarajevo prva koja je prepoznala važnost smanjenja emisija C02, a jedan od najvećih uzročnika zagađenja su automobili koji u Kantonu Sarajevo čine oko 40% zagađenja.

"Pored razvoja infrastrukure mreže punionica, gdje se Općina Novo Sarajevo pokazala veoma brzom i efikasnom te obezbijedila besplatno punjenje automobila vlasnicima električnih automobila, sada imamo i konkretan primjer dobre prakse u kome javna služba i koristi električno vozilo i na taj način šalje pozitivnu poruku o značajnoj uštedi, smanjenju zagađenja i buke koja dolazi iz transporta", naglasio je Olovčić.

Brand manager u kompaniji Porsche BH Haris Muratović pojasnio je da je Automobil VW ID4 koji je iznajmila Općina Novo Sarajevo veoma štedljiv, te koristeći električnu energiju koja je domaći resurs i povoljne troškove održavanja, godišnje uštedi oko 5.000 KM na 15.000 pređenih kilometara, što je za ukupan rok eksploatacije ušteda od ukupno 20.000 KM.

"Na ukupno pređenih 120.000 kilometara, u prosjeku će se smanjiti emisije C02 za 50.5 tona, što je izraženo u novcu oko 3.000 KM, a još je važnije to da se smanjenjem emisija čuva zdravlje stanovnika u Bosni i Hercegovini, kojih svake godine od prekomjernog zagađenja umire preko 3.500 prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije", kazao je Muratović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...