"SB" NA LICU MJESTA: Turković se sastala sa šeficom britanske diplomatije - "BiH i region se nalaze na prekretnici, kriza iz Ukrajine..." (FOTO)

Turković je kazala da bi dodijeljivanje kandidatskog statusa za BiH bila važna poruka svima koji igraju po ruskim notama.

  • Politika

  • 26. Maj 2022  26. Maj 2022

  • 3

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković danas je primila šeficu britanske diplomatije Liz Truss s kojom je razgovarala o situaciji u BiH, ali i Evropi s naglaskom na rat u Ukrajini.

"Zadovoljstvo mi je da samo imali prvu bilateralnu posjetu ministrice vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva u posljednjih pet godina, i prvu nakon izlaska iz Evropske unije. S druge strane, imali smo priliku i ranije više puta razgovarati na multilateralnim skupovima. Mogu vrlo jasno reći da postoji čvrsta i kontinuirana predanost i zainteresiranost Velike Britanije za odnose sa Bosnom i Hercegovinom. Tu treba naglasiti i važnu ulogu ambasadora Fielda kojem zahvaljujemo na svemu što je učinio u svom mandatu", rekla je Turković.

Bh. ministrica je istakla da je sastanak bio vrlo sadržajan.

"Izrazila sam zahvalnost na pojačanoj ulozi, posebno specijalnog izaslanika Stuarta Peacha. Bosna i Hercegovina, ali i cijeli region, nalaze se na vrlo važnoj prekretnici. Ili će krenuti ka trajnom miru i stabilizaciji u okviru euroatlanske zajednice ili će biti uvučeni u opasne igre kojima je cilj destabilizirati cijelu Evropu", naglasila je.

Rekla je kako postoji zajedničko razumijevanje da se kriza iz Ukrajine može i namjerava preliti na ovaj dio Evrope.

"Vrlo važno je da naši ključni saveznici, a Velika Britanija je jedan od njih, podrže napore i želje građana BiH da idu ka Evropskoj uniji i NATO. Blokada funkcioniranja institucija posljednjih je sedmica blokiranjem finansiranja izbora, dovedena na novi, rekla bih, još opasniji nivo. Građanima se želi oduzeti pravo izbora, temeljno demokratsko pravo po najavi nekih političara da će država biti ustrojena kako oni hoće ili je neće biti", dodala je.

S druge strane, najavljeni i proklamovani činovi secesije i podrivanja ustavnopravnog poretka i Dejtonskog mirovnog sporazuma od strane vladajuće stranke iz Republike Srpske još nisu zaustavljeni niti poništeni.

"Suočavamo se sa daljnjim pogorašnjem političke situacije.

Postoji nada da će naši prijatelji iz Evropske unije, razumjeti da je njihova podrška u ovom trenutku od vitalnog značaja. Samo nepokolebljivom zaštitom zakona i ustava možemo otvoriti vrata napretka i korisnog dijaloga", rekla je.

Turković je kazala da bi dodijeljivanje kandidatskog statusa za BiH bila važna poruka svima koji igraju po ruskim notama.

"Ono što ohrabruje jeste da smo danas još jednom uvjereni da nismo sami u ovim naporima za očuvanjem mira, stabilnosti, demokratije i sigurnosti u regiji. Razgovarali smo u tom pogledu i o nastavku međunarodne vojne misije, ukoliko Rusija stavi veto u Vijeću sigurnosti. Postoji pravni osnov, potreba i puna saglasnost da se vojna misija nastavi. Također, razgovarali smo i o jačanju saradnje u pogledu razvoja naših Oružanih snaga BiH, kao garancije mira i napretka. U Velikoj Britaniji ćemo imati partnera u tome", zaključila je.

Za kraj je dodala da se približava 11. juli Dan sjećanja na genocid u Srebrenicu i da je Ujedinjeno Kraljevstvo, uz BiH najznačajniji komemorator genocida u Srebrenici.

"Fondacija Remembering Srebrenica uz podršku FCDO i Ministarstva za zajednice i lokalnu samoupravu je uradila nemjerljiv posao u borbi za očuvanje kulture sjećanja na genocid i žrtve. A, danas na primjeru Ukrajine najbolje vidimo šta donose rat i razaranja", prenosi Klix.

Reporter "Slobodne Bosne" je bio na licu mjesta, fotografije pogledajte u našoj galeriji. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...