PUTIN UDARIO PACKU VUČIĆU: "Ako nisi s nama, zaboravi na dobru cijenu gasa"

Vučić već danima tvrdi kako se ozbiljno priprema za razgovor sa Vladimirom Putinom. Kako je naveo, spremio je i pitanja za prvog čovjeka Kremlja i odlučan je da se izbori za “najbolju cijenu za Srbiju.

  • Regija

  • 26. Maj 2022  27. Maj 2022

  • 1

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić već nekoliko dana najavljuje da će razgovarati sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Pregovori sa predsjednikom Rusije oko isporuke energenata Srbiji, trebali su, prema Vučićevom planu, da se održe telefonski, ali je u međuvremenu uslijedio hladan tuš iz Moskve - Putinov portparol, Dimitrij Peskov, tvrdi da razgovor sa Vučićem uopšte nije u planu, pišu mediji u Srbiji.

Vučić već danima tvrdi kako se ozbiljno priprema za razgovor sa Vladimirom Putinom. Kako je naveo, spremio je i pitanja za prvog čovjeka Kremlja i odlučan je da izbori za “najbolju cijenu za Srbiju.

„Ne mogu da znam šta će Putin mene da pita, ali znam šta ću ja njega da pitam. Za mene su tri pitanja, odnosno tri stvari ključne – količine gasa, cena gasa i sigurnost snabdevanja“, govorio je Vučić prije samo nekoliko dana.

Ubrzo je uslijedila poruka iz Moskve koja je poljuljala nade da bi moglo doći do razgovora. Dimitrij Peskov, portparol Kremlja, izjavio je da “do razgovora može doći ako bude potrebe”.

„Zasad nema planiranih razgovora u rasporedu u narednim danima, ali to ne znači da takav razgovor ne može biti organizovan veoma brzo. Znate da su kontakti sa Beogradom naš prioritet, oni su naš saveznik i prijateljska zemlja, pa će razgovor biti održan ako bude potrebe“, rekao je Peskov.

Odluka Putina da razmisli da li će da podigne slušalicu u trenutku kad Vučić pozove možda ne bi bila toliko dramatična da uskoro ne ističe pomenuti ugovor o gasnom aranžmanu između Rusije i Srbije, a da li će, i kad podigne slušalicu, biti blagonaklon prema svom kolegi iz Beograda zavisiće od mnogo faktora, piše Nova.rs.

“Očigledno da neki ni da danas ne znaju šta znači ruska velika politika i koliko ona može biti neprijatna za male države”, skreće pažnju bivši ambasador Srbije u Belorusiji, Srećko Đukić.

Prema njegovim riječima, Putin je ovim putem želio da pošalje poruku vlastima u Srbiji i Aleksandru Vučiću da moraju biti verni 100 odsto.

“Da je normlana situacija u Srbiji, za ovo bi neko morao da snosi odgovornost. Ko je lansirao ovu priču i na osnovu čega? Ovo je igranje sa uglednom države i predsjednika. Ako je Vučiću stalo do Putina i Rusije,, onda se mora otkriti ko je ovu priču uopšte ‘spakovo’”, podvlači Đukić.

Protić: Ovo je tipična poruka jednog autokrate

Istoričar i diplomata Milan St. Protić za dnevni list “Nova” ističe da razgovori o novom gasnom aranžamnu između Rusije i Srbije traju već neko vreme i da je razgovor Putina i Vučića trebao da bude politički potez koji bi doprinio tome da se učvrste prijateljske veze.

“Međutim, u međuvremenu je bilo nekoliko signala koji su ukazivali na to da Srbija nije apsolutno lojalna Moskvi. Ovo je Putinova poruka, tipična za jednog sujetnog autokratu, koji misli da je najpametniji na svijetu i da mu se sve može. On je tu poruku uputio svom dojučerašnjem ljubitelju koji se, prema njegovoj procjeni, okreće na suprotnu stranu”, objašnjava Protić.

Protić podsjeća da su predstavnici vlasti u Srbiji u prošlosti pokazivali najviši stepen snishodljivosti u odnosu na Putina, te da su se, kako kaže, namještali da dođu u ovakvu situaciju.

“Ništa bolje od ovog ne možete ni da očekujete. Setite se kako se Vučić ponašao prema njemu u prošlosti, kako se ponašao njegov prethodnik (Tomislav Nikolić prim. aut.). I jedan i drugi su klečali pred Putinom. Pošto su se stvari zaoštrile na međunarodnom planu, Srbija sad mora da izabere stranu, a to u Moskvi izaziva ovakvu reakciju. Vučić se u zemlji ponaša kao apsolutna vlast i autoritet, ali tamo gde su veliki je manji od makovog zrna. Tamo se sa svoja dva metra smanji na 80 centimetra da bi bio niži od Putina”, ističe Protić.

Peskov se ne bi igrao sa informacijama

Svojom izjavom da nije planiran razgovor Putina i Vučića, portparol Kremlja, Dimitrij Peskov, unio je pravu pometnju, pa je tako predsjednik Srbije, nakon nekoliko najava da će sigurno razgovarati sa kolegom iz Rusije, promijenio pristup rekavši da “misli da hoće”.

“Vidjećemo da li ću se vidjeti sa Putinom. Sačekajmo koji dan. Možda čovjek neće da razgovara sa mnom, vidjećemo”, rekao je Vučić.

S druge strane, Đukić navodi da Peskov ne priča napamet, već tačno ono što mu je rečeno da priča.

“Ta Vučićeva izjava ništa ne govori. On pokušava da se izvuče iz svega kao da se ništa nije desilo. Ovo je žuti karton za njega i poruka da će cijena za nas biti ista kao ona koja vlada na tržištu. Putin je ovim htio da mu poruči da neće dobiti političku cijenu za gas, već onu koja vlada na tržištu i da će, ako se ‘popravi’, moći da razgovara sa njim o ‘bjeloruskoj cijeni’ od 150 dolara za 1000 kubnih metara”, kaže Đukić.

U međuvremenu, predsjednik Srbije je ponovo najavio razgovor sa predsjednikom Rusije, i to za nedelju. Peskov se za sada nije oglašavao.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...