SVE ŠTO SAMIR AVDIĆ ZNA O POZORIŠTU JESTE CRVENI TEPIH SFF-a: Aleš Kurt o potezu Vlade KS - "U najmanju ruku je bolesno pokušati napasti integritet SARTR-a koji..."

(...) upravo obilježava 30 godina nevjerovatnog postojanja, i blatiti ugled institucije i svih nas koji smo radili da ona bude danas ono što jeste.

  • Kultura

  • 26. Maj 2022  27. Maj 2022

  • 0

Skupština Kantona Sarajevo je na posljednjoj sjednici dala saglasnost na program rada i financijskih planova za ovu godinu, svih javnih ustanova iz oblasti kulture. Prihvaćeni su izvještaji o radu i financijskom poslovanju za 2021. godinu javnih ustanova Narodno pozorište, MES - Međunarodni teatarski festival-Scena MESS, Sarajevska filharmonija, Pozorište mladih, Collegium artisticum, Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo, Biblioteka Sarajeva, Muzej "Alija Izetbegović" i Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, dok izvještaji ustanova Sarajevski ratni teatar - SARTR, Kamerni teatar 55, Muzej Sarajeva i Historijski arhiv nisu dobili podršku većine zastupnika u Skupštini.

Na društvenim mrežama oglasili su se neki od kulturnih radnika koji ističu nezadovoljstvo radom i postupcima vlasti, a informaciju je više dao Aleš Kurt, direktor SARTR-a.

Kurt za N1 ističe kako nisu dobili kakvu obavijest od nadležnih niti obrazloženja.

“Ovdje se radi o zloupotrebi vlasti u cilju političke odmazde iz nekih privatnih razloga. Kako je ministar Avdić formulirao: 'Legitimna volja demokratski izabrane većine.' Ta volja je predstavljena kroz točno osam osoba koja su glasala za obaranje našeg izvještaja. To je pokušaj rušenja integriteta jednog od najznačajnijih teatara u BiH i van nje. SARTR predstavlja kao teatar puno više nego što ta lica uopće mogu pojmiti. O nama se može puno toga reći, ao agresiji na SARTR će se još govoriti. Svakako obilježavamo 30 godina kulturnog otpora fašizmu i agresiji, a taj se otpor neće zaustaviti neprihvatanjem nekog izvještaja”, naveo je Kurt za N1.

Smatra se da te osobe nisu kompetentne i obrazovane da mogu ocijeniti rad SARTR-a.

“Većinu njih nikada nisam vidio u teatru, niti na bilo kom drugom kulturnom događaju. Trebalo bi napraviti test šta su ti ljudi u životu (računajući i osnovnu školu) pročitali, gledali, ili slušali. Rezultati bi bili groteskni. Moram priznati da me podsjećaju pomalo na naciste koji su spaljivali knjige, a da nijednu od njih nisu pročitali. Ovi ne moraju spaljivati, imaju administrativna sredstva, ruke za glasanje (koje povremeno prodaju ili kupuju), i volju. Pokušati napasti integritet Sarajevskog ratnog teatra koji upravo obilježava 30 godina nevjerovatnog postojanja, i blatiti ugled institucije i svih nas koji smo radili da ona bude danas ono što jeste, u najmanju ruku bolesno”, poručio je Kurt.

( N1

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...