SA POZICIJE DIREKTORA KAMERNOG: Otkriven razlog zbog kojeg Ured za borbu protiv korupcije traži smjenu Hadžihafizbegovića

Naime, među informacijama koje je šef Ureda za borbu protiv korupcije KS Erduan Kafedžić danas dostavio premijeru Edinu Forti navedeno je da postoji sumnja da je Hadžihafizbegović ne ispunjava sve zahtjeve konkursa.

  • Kultura

  • 27. Maj 2022  27. Maj 2022

  • 0

Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo traži smjenu Emira Hadžihafizbegovića s mjesta pozicije direktora Kamernog teatra 55 jer je član predsjedništva Stranke Demokratske Akcije.

Naime, među informacijama koje je šef Ureda za borbu protiv korupcije KS Erduan Kafedžić danas dostavio premijeru Edinu Forti navedeno je da postoji sumnja da je Hadžihafizbegović ne ispunjava sve zahtjeve konkursa.

"Vršeći provjere po zaprimljenoj prijavi o navedenim nepravilnostima, ured je došao do informacije da je Emir Hadžihafizbegović sredinom 2020. godine imenovan na poziciju direktora Javne ustanove Kamerni teatar 55, pri čemu postoji sumnja da imenovani ne ispunjava jedan od posebnih uslova propisanih konkursom, tj. da 'nije na funkciji u političkoj stranci u smislu člana 5. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije BiH", napisao je.

Dalje su navedeni detalji o funkciji koju Hadžihafizbegović obnaša u SDA.

"Naime, prema podacima sa službene internetske stranice SDA, Emir Hadžihafizbegović je član predsjedništva te stranke, što jasno ukazuje da je imenovani na funkciji u političkoj stranci. S obzirom na to da podaci o članstvu i funkcijama u političkim strankama nisu u javnosti, ured nema nadležnost za prikupljanje daljih relevantnih podataka. S aspekta uočavanja i prevencije korupcije, ured smatra da su stečeni uslovi da, u skladu s odredbama Zakona o ustanovama i Zakona o pozorišnoj djelatnosti, Vlada Kantona Sarajevo pokrene proceduru za utvrđivanje odgovornosti Upravnog odbora i direktora zbog navedenih okolnosti", zaključio je.

Kafedžić je zatim u izjavi za Klix.ba naveo sljedeće:

"Mislim da bi bilo korektno, s obzirom da ga smjenjuju oni koji su ga postavili da tražite njihovo izjašnjenje o tim okolnostima. Stvano nisam uz računar i ne mogu da upamtim sve ono što smo mi... U proteklom periodu smo za 10 ili 12 direktora uočili određene nepravilnosti kod njihovog imenovanja i ja samo mogu na to da se referišem. Pošto je to u rukama drugih, ne bi bilo loše da njih kontaktirate i tražite osvrt na ono što smo im mi dostavili. Teško se uredu miješati u te političke teme. Bilo bi dobro da se držimo samo profesije: bilo je nepravilnosti, nije bilo nepravilnosti, ako jesu, koje su i to je to."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...