TREBA LI MASOVNA VAKCINACIJA: Svjetska zdravstvena organizacija objavila kako se širenje majmunskih boginja može spriječiti

Iz WHO-a kažu da je to moguće uraditi ukoliko se bude djelovalo brzo i efikasno.

  • Zdravlje

  • 27. Maj 2022  

  • 1

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je kako se širenje majmunskih boginja može spriječiti, te da bi prioritet trebao biti njihovo suzbijanje u neendemskim državama.

Iz WHO-a kažu da je to moguće uraditi ukoliko se bude djelovalo brzo i efikasno.

Majmunske boginje, obično blaga virusna infekcija, endemična su zemljama afričkog kontinenta, ali je zabrinutost porasla nakon što su se one pojavila u neendemskim područjima poput Europe ili Sjedinjenih Američkih Država.

 

U posljednjih nekoliko sedmica one su se pojavila u 20-ak država u kojima prije nisu bile registrovane.

"Mislimo da ako poduzmemo prave mjere, možemo ih suzbiti lako", kaže Sylvia Brand, zvaničnica WHO-a.

Ona je javnost pozvala da se smiri, kazavši kako je prenos majmunskih boginja sa čovjeka na čovjeka mnogo sporije nego što je to, naprimjer, slučaj kod koronavirusa.

Također, saopćeno je kako za sada nema potrebe za masovnom vakcinacijom ljudi protiv majmunskih boginja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...