ZDANJE OD 15 MILIONA KM: Ovo je nova zgrada Islamske zajednice u BiH (FOTO)

Brojne zvanice iz vjerskog, političkog i društvenog života danas su prisustvovale svečanoj ceremoniji otvorenja zgrade Rijaseta IZ čija je izgradnja počela davne 2009. godine, ali su zbog nedostatka finansijskih sredstava radovi su osam godina bili stopirani.

  • Društvo

  • 28. Maj 2022  28. Maj 2022

  • 5

Danas je u sarajevskom naselju Kovači nakon 13 godina završena izgradnja Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Projekat je, prema podacima Islamske zajednice, koštao oko 15 miliona KM, prenosi Klix.ba.

Brojne zvanice iz vjerskog, političkog i društvenog života danas su prisustvovale svečanoj ceremoniji otvorenja zgrade Rijaseta IZ čija je izgradnja počela davne 2009. godine, ali su zbog nedostatka finansijskih sredstava radovi su osam godina bili stopirani.

Naime, potencijalno najveći donator bio je predsjednik Libije Muammar Gaddafi koji je trebao osigurati blizu pet miliona eura. Čak je 2010. godine jednoglasno prihvaćeno da upravna zgrada Islamske zajednice nosi ime "Vakuf Moamer Gadafi", ali nakon njegovog ubistva svi radovi su obustavljeni, a novac nikada nije uplaćen.

Godinama je ovaj objekat predstavljao ruglo u starogradskom naselju Kovači, a mještani su prostor koristili kao parking dok su betonske zidine bile išarane raznim natpisima.

Prije četiri godine Rijaset je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića donio odluku o nastavku realizacije projekta izgradnje upravne zgrade nakon što je Generalna direkcija Vakufa Republike Turske osigurala oko 10 miliona KM za nastavak i završetak radova čime je postala najveći donator.

Sve uprave Rijaseta, direkcije i druge službe će nakon okončanja izgradnje biti smještene pod jednim krovom. Objekat se prostire na 5.000 metara kvadratnih, a sadrži garaže, amfiteatar, kancelarijske prostore, prostorije za prijeme, sale za sastanke, terase, dvorište, kabinet reis-l-uleme...

Autor projekta je akademik Zlatko Ugljen sa saradnicima.

Najveći vakif (donator) je Republika Turska, a u finasiranju izgradnje su učestvovali i domaći privrednici među kojima su Nihad Imamović, Edin Arslanagić, Nedim Čaušević, Muhamed Granov, Nijaz Orman, Fahrudin Radončić, Redžo Bekto, Selver Oruč i drugi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...