ŠEFIK DŽAFEROVIĆ NA OTVARANJU ZGRADE RIJASETA IZ-a BiH: "Sve što se podiže sa ciljem da koristi ljudima, trajno je i nepotrošivo dobro"

Džaferović je kazao kako je Islamska zajednica kroz različite oblike djelovanja prisutna u Bosni i Hercegovini više od šest vjekova.

  • Vijesti

  • 28. Maj 2022  

  • 13

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović na otvorenju Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, održanom u Sarajevu, kazao je kako su otvaranjem novog i modernog sjedišta zajednice, na mjestu posebne simbolike, na Kovačima, oplemenjeni napori i generacija koje su sanjale ovaj trenutak, djelujući u teškim i neizvjesnim prilikama, prenosi Anadolija.

Džaferović je kazao kako je Islamska zajednica kroz različite oblike djelovanja prisutna u Bosni i Hercegovini više od šest vjekova.

- Pojava islama i njegovo prihvatanje od naših predaka, dobrih Bošnjana, trajno su oplemenili Bošnjake i državu Bosnu i Hercegovinu. U prepoznavanju suštine islamske poruke i bića našega naroda, utkano je sve ono što danas čini naš identitet, ali i samu Bosnu i Hercegovinu, jer smo u tradiciji suživota sa drugima, trajno odredili budućnost ove zemlje. Netrpeljivost i hipokrizija prema drugom i drugačijem, vremenom su zamijenjeni tolerancijom i pluralnošću. To je promjena koju je u Bosnu i Hercegovinu donio islam, preinačujući dotadašnje prijepore i sukobe u prihvatanje različitosti - podsjetio je Džaferović.

Dodao je kako je islam naglasio važnost zajednice i odgovornost pojedinca unutar nje.

- Takmičite se u dobru i unaprijedite svoj rad stavljajući ga u funkciju zajednice. Ovo su devize kojima su se u prethodnih šest vjekova rukovodili svi naši istaknuti prvaci, podižući vakufe u Bosni i Hercegovini - kazao je Džaferović.

Istakao je kako zato te građevine stoje i danas, jer su podizane u namjeri da koriste zajednici.

- Islamska zajednica je vjekovima bila izvorište takvih napora i pojedinaca u Bosni i Hercegovini, preuzimajući emanet vakifa i brigu o javnim dobrima u korist cijeloga društva, zajednica koja je nastojala i nastoji da interesi države Bosne i Hercegovine budu primarno zastupljeni u radu njenih institucija - rekao je Džaferović.

Dodao je kako su se u teškim, bremenitim vremenima, kada su Bošnjaci i Bosna i Hercegovina dopadali u nemilost drugačijih interesa i svjetonazora, sa ciljem podjele zemlje i brisanja vjekovne tradicije suživota i multikulturalnosti, istaknuti prvaci zajednice poput Džemaludina Čauševića, Mehmeda Handžića, Derviša Korkuta i drugih, postojano se suprotstavljali takvim namjerama.

- Takva uloga zajednice potvrđena je i tokom zadnje agresije na Bosnu i Hercegovinu. Tako će, uvjeren sam, ostati i ubuduće - istakao je Džaferović.

Dodao je kako je danas veliki dan za muslimane i Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

- Otvaranjem novog i modernog sjedišta zajednice, na mjestu posebne simbolike, ovdje na Kovačima, oplemenjeni su napori i generacija koje su sanjale ovaj trenutak, djelujući u teškim i neizvjesnim prilikama - kazao je Džaferović.

Dodao je kako je podizanje ovoga zdanja, naknada svima koji su izabrali vlastiti duhovni put i kulturni obrazac, istrajni u svojoj riješenosti da se prosvjećuju i budu brana barbarima.

- Narod koji je pobijedio barbarstvo i neznanje ne može biti poražen. U lakoći i strpljivosti života sa drugima, tragove našeg iskustva je lahko prepoznati. Ono stoji na početku svih nastojanja koja imaju za cilj da budu u funkciji javnoga dobra, kao konačna potvrda toga - šta je stvarna zadaća čovjekova. To je poruka i ovoga hajrata i njegovih vakifa: da je sve što se podiže sa ciljem da koristi ljudima, trajno i nepotrošivo dobro - rekao je Džaferović.

Uvjeren je da će i ovo dobročinstvo trajati i služiti svojoj namjeni, čuvajući sjećanje na dobre ljude koji su ga podigli, u cilju očuvanja i unapređenja zajednice.

Rukovodstvu islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zahvalio je što čuvaju integritet i opstojnost zajednice i rade u korist očuvanja tradicije suživota u Bosni i Hercegovini. Zahvalnost je uputio svima koji su ugradili svoj imetak u ovaj vakuf kako bi unaprijedili zajednicu, kao i svim onim manje vidljivim, ali vrijednim ljudima, koji su svojim odricanjem i dobrovoljnim radom dali doprinos u izgradnji ovoga dobra.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...