ANA BRNABIĆ POKUŠAVA DA OBJASNI I SEBI I RUSIMA: "Gepolitička situacija komplikovana, nadam se da nas u Moskvi razumiju"

Istaknula je kako se sutra očekuje važan telefonski razgovor između predsjednika Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, a u vezi s novim aranžmanom nabavke prirodnog plina.

  • Regija

  • 28. Maj 2022  

  • 3

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić kazala je, gostujući u Dnevniku RTS-a, kako je geopolitička situacija svakim danom sve kompliciranija, dodavši da su pritisci na Srbiju ogromni.

Istaknula je kako se sutra očekuje važan telefonski razgovor između predsjednika Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, a u vezi s novim aranžmanom nabavke prirodnog plina.

“Kao što je predsjednik Vučić rekao, tri najvažnije teme za taj razgovor su količine plina, cijena i sigurnost opskrbe” – navela je predsjednica Vlade.

Brnabić je dodala kako Srbija trpi pritiske jer je jedina zemlja u Europi koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji.

“Imamo dodatne pritiske u zemlji od ljudi koji nam spočitavaju što ne uvodimo sankcije. To što se stvara iznutra je potpuno nepotrebno” – smatra predsjednica Vlade.

Ona je rekla kako je pozicija Srbije „u skladu s međunarodnim pravom i međunarodnim pravnim poretkom te u skladu s nacionalnim interesima”.

“Je li laka, nije. Borimo li se svaki dan da to održimo, apsolutno. Nadam se da u Moskvi razumiju našu poziciju i da nas makar čuju partneri iz Ruske Federacije, ali i EU, SAD-a i ostali. Mi poziciju ne mijenjamo. To je jedina pozicija u skladu s međunarodnim pravom i ne mijenja se u odnosu na dio svijeta ili pojedinačnu zemlju ili vjersku, nacionalnu pripadnost ljudi, već u skladu s međunarodnim pravom” – istaknula je Brnabić.

To je, kako je naglasila, priznavanje i nepovredivost teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država kao što je Republika Srbija.

“Ne možete se kleti u nepovredivost teritorijalnog integriteta Ukrajine, a istovremeno reći, taj osnovni princip međunarodnog prava ne važi za Srbiju. Ne može. Ako ste polomili taj princip na grbači našeg naroda i zemlje, ne znam kako ga branite na drugim mjestima. Zato je pozicija naše zemlje specifična. Makar nas moraju čuti. Mi smo ti koji smo platili najveću cijenu za to kršenje međunarodnog prava i principa” – kazala je Ana Brnabić na kraju intervjua za RTS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...