BUDITE OPREZNI: Evo šta sve internet kriminalci mogu napraviti s vašom kućnom adresom...

Bankovne izvještaje, informacije o zdravlju, brojevi lične karte, kartice i ostale osnovne informacije šalju se e-mailom svaki dan, a kriminalac s minimalnom količinom pravih informacija može napraviti puno štete.

  • HiTec

  • 29. Maj 2022  29. Maj 2022

  • 0

Vrlo ste vjerovatno čuli za ljude koji su ostali bez novca nakon što je internet kriminalac pristupio njihovim kreditnim karticama, informacijama za prijavu i ostalim osjetljivim podacima. Ovo se događa jako često te može uzrokovati velike financijske probleme nakon krađe identiteta.

Pitanje je pak što kibernetički kriminalci mogu napraviti ako se domognu vaše adrese?

Kućna adresa je, piše Makeuseof, nešto što može biti javno dostupno, što znači da je se može domoći bilo ko. Neke adrese mogu se otkriti i pomoću hakerskih metoda. Na primjer, ako kriminalac provali na stranicu vaše omiljenog online trgovine. S obzirom na to da su osobni podaci, kao i vaša adresa za dostavu, zabilježeni na stranici, hakeri mogu doći do nje pomoću ilegalnog proboja u baze podataka.

Nasreću, vaši računi i ostale osjetljive informacije sigurne su čak i ako neko sazna gdje živite, no to im može pomoći da ih se domognu.

Ako kriminalac zna vašu adresu i neki način na koji kontaktirati s vama - putem društvenih mreža, e-maila ili mobilnog telefona - može vas uplašiti ili vam prijetiti kako biste mu dali osjetljive informacije. Svako bi se mogao zabrinuti ako zlonamjerni pojedinci kažu da 'znaju gdje živi', što bi mnoge moglo potaknuti da predaju informacije umjesto da zovu policiju.

Kibernetički kriminalac također može upisati vašu adresu u javnu bazu podataka kako bi provjerio ima li dodatnih informacija koje može eksploatirati. Nadalje, hakeri je mogu koristiti da bi preusmjerili vašu poštu. Ova prijevara uključuje mijenjanje adrese za dostavu bez vaše autorizacije kako bi se pristupilo većoj količini informacija o vama.

Bankovne izvještaje, informacije o zdravlju, brojevi lične karte, kartice i ostale osnovne informacije šalju se e-mailom svaki dan, a kriminalac s minimalnom količinom pravih informacija može napraviti puno štete.

Ova prijevara također se koristi kao dio procesa krađe identiteta zato što kriminalcu može dati informacije o raznim aspektima vašeg života, poput mjesta rada, financijske situacije ili sličnog. Vrlo je važno naglasiti da hakeri ne mogu ukrasti vaš identitet samo zahvaljujući kućnoj adresi. Za to im treba puno više informacija kojih će se zahvaljujući vašoj adresi pokušati domoći.

Tu je također fizički način na koji vas kriminalac može pokušati prevariti - ako zna vašu adresu, može početi slati e-mailove kako bi dobio veću količinu informacija o vama, od lažnog konkursa do lažnog bankovnog pisma.

Prilično je teško osigurati to da se niko ne domogne vaše kućne adrese. Ono što možete napraviti je spriječiti njezinu objavu - od brisanja adrese iz baze javno dostupnih informacija do stvaranja virtualne adrese.

Ako vam ikad zaprijete e-mailom i zatraže dodatne informacije budite oprezni. Čak i ako je mail stigao od službene kompanije, to možda nije istina i možda ste postali žrtva phishinga. Drugim riječima, ne klikajte na poveznice koje se nude sve dok niste sigurni u njihovu autentičnost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...