NI NEUM VIŠE NIJE ONO ŠTO JE NEKAD BIO: Cijene na bh. moru su drastično porasle, a iznajmljivači očekuju…

Neum se užurbano priprema za sezonu. Ugostiteljski se objekti ušminkavaju, a općinske vlasti uređuju mjesnu infrastrukturu da bi sezona bila besprijekorna. Uređuje se šetnica i rasvjeta uz obalu.

  • Ekonomija

  • 30. Maj 2022  30. Maj 2022

  • 3

„Ovih dana ide montaža kućica i štandova za prodaju. Želimo da u Neumu uradimo nešto na izgledu, pogotovo glavne šetnice“, kaže općinski načelnik Dragan Jurković (HDZ BiH).

Sudeći prema predsezoni, turistički radnici bi mogli zadovoljno trljati ruke i kada je riječ o sezoni, ali i postsezoni. Najava i bukinga već ima, a konačno se vraća i konferencijski turizam. Ljudi su se nakon dvije pandemijske godine zaželjeli putovanja.

„Veseli to što najave sada dolaze puno ranije nego prije u protekle 2 godine. Već dobijamo najave za 7., 8., 9. i 10. mjesec - nije više ono vrijeme last minute bukinga“, ističe za FTV Branimir Butigan, predsjednik Udruge hotelijera HNK-a.

U posljednjem desetljeću Neum ide u korak s europskim destinacijama kada je riječ o kvaliteti smještajnih kapaciteta. Nekoliko je novih hotela koji doista i najizbirljivijem gostu nude vrhunske usluge.  U korak ih prate i privatni iznajmljivači koji, također, očekuju dobru posjećenost.

Trend poskupljenja nije zaobišao ni Neum, pa su cijene više do 20 posto. Time, ističu, turistički radnici među ostalim, moraju i spašavati radna mjesta, budući da kvalitetne radne snage manjka. Mnogo je posla s kojim bi se Neum morao uhvatiti u koštac da bi postao prepoznatljivija destinacija. Jedan od žurnih koraka je, upozoravaju tamošnji turistički radnici, osnutak lokalne turističke organizacije.

„I trebamo raditi na destinacijskom menadžemntu. Ta turistička zajednica treba biti financijski samoodrživa. Mi sada nemamo ni promociju destinacije, nemamo produkta koju bi destinaciju trebalo nuditi. Zaleđe Neuma je totalno neiskorišteno, a veliki je potencijal“, navodi hotelijer Davor Krešić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...