ODLAZI U ZASLUŽENU PENZIJU: Pas Riko iz BiH postaje K9 ambasador u SAD

Riko će "u okviru novog radnog mjesta" biti predstavljan na događajima na kojima će se podizati svijest o opasnosti od mina i potrebi što hitnijeg čišćenja preostalih minski sumnjivih površina.

  • Šareni svijet

  • 30. Maj 2022  

  • 0

Pas Riko, iz POEK tima (psi za otkrivanje eksploziva) Federalne uprave civilne zaštite, zbog starosti i dugogodišnjeg rada na poslovima deminiranja "odlazi u zasluženu penziju". Ali Riko će ipak nastaviti s radom u Sjedinjenim Američkim Državama, jer će biti promovisan u K9 ambasadora.

Riko će "u okviru novog radnog mjesta" biti predstavljan na događajima na kojima će se podizati svijest o opasnosti od mina i potrebi što hitnijeg čišćenja preostalih minski sumnjivih površina.

 

Timu FUCZ-a pridružiće se Najls, ženka belgijskog ovčara, koja će, nakon što završi obuku i položi test za akreditaciju, biti uključena u deminerske operacije.

Predstavnici "Maršal Legasi Instituta" (MLI) sutra će posjetiti Federalnu upravu civilne zaštite (FUCZ) gdje će se izvršiti službena primopredaja pasa koji su donacija ove organizacije, piše BHRT.

"Maršal Legasi Institut" iz Washingtona (SAD) donirao je preko 250 pasa za otkrivanje mina širom svijeta i već dugi niz godina donira pse za otkrivanje mina Bosni i Hercegovini.

Federalna uprava civilne zaštite od ove organizacije do sada je dobila osam pasa za otkrivanje mina koji su sa vodičima u aktivnom radu uspješno radili na zadacima otkrivanja mina.

MLI takođe podržava i druge projekte protivminskog djelovanja u BiH kao što su projekti deminiranja, pomoći žrtvama mina, te povezivanje školske djece u Sjedinjenim Američkim Državama sa vršnjacima u minski ugroženim zemljama u cilju podizanja svijesti i upozoravanja na mine i pomoći u rješavanju problema mina.

MLI je, između ostalih, donirao FUCZ i psa Asku, njemačkog ovčara, koja se u maju 2009. godine pridružila POEK timu. Kao pripadnica POEK tima FUCZ, zajedno sa vodičem Aldenom Ćeskom, bila je dobitnica prestižne nagrade "Tim pasa otkrivača godine 2014." koju dodjeljuje ovaj Institut i za koju se takmiče psi iz minski ugroženih zemalja cijelog svijeta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...