POLITIČKI ANALITIČAR DUŠAN JANJIĆ: "Gruba omaška što Vučić u svom govoru nije pomenuo Crnu Goru"

Polažući zakletvu, Vučić je kazao da Srbija ima najbolje odnose sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, kao i da će “vrata Beograda uvijek biti otvorena za razgovor sa Zagrebom i Sarajevom.”

  • Regija

  • 01. Jun. 2022  01. Jun. 2022

  • 2

Gruba je omaška to što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prilikom polaganja predsjedničke zakletve, jedino nije pomenuo saradnju sa Crnom Gorom, a jeste sa drugim državama regiona, ocijenio je politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić.

On za Gradsku TV kaže da Vučić treba da se izvini zbog Srbije, kao i ličnog interesa.

Pristojno je da predsjednik Srbije pojasni zbog čega, tokom inauguracije, od država regiona nije govorio samo o saradnji sa Crnom Gorom, ali će imati priliku da to učini u Ohridu, na samitu posvećenom “Otvorenom Balkanu”, navodi Janjić.

“Mislim da se radi o gruboj omašci, za koju svaka država koja pretenduje da je odgovorna, duguje izvinjenje ili pojašnjenje javnosti Crne Gore. Ne mislim da u ovom momentu Vučić ima bilo kakav prostor ili ideju zaoštravanja odnosa prema Crnoj Gori”, smatra Janjić.

Polažući zakletvu, Vučić je kazao da Srbija ima najbolje odnose sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, kao i da će “vrata Beograda uvijek biti otvorena za razgovor sa Zagrebom i Sarajevom”.

“Sa našim mađarskim prijateljima imamo istorijski  najbliže odnose i to je nešto što moramo da čuvamo i da gajimo. Imamo veoma dobre odnose i sa Rumunijom, Bugarskom, Grčkom, Turskom…”, dodaje Janjić.

Predsjednik Srbije je rekao i da će se svim srcem boriti za “Otvoreni Balkan, ali ni u tom kontekstu nije pomenuo Crnu Goru".

“Ne očekujem neke radikalne promjene u odnosu prema Crnoj Gori, ali da će biti značajnih promjena od formiranja vlade, to je nužno. Sa ovakvom politikom i govorom kakav je održan, kad bi se to pretvorilo u operativnu politiku, Srbija bi se za deset mjeseci našla u izolaciji od Međunarodne zajednice i na teškoj margini”, ocijenio je Janjić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...