POLITIČKI ANALITIČAR DUŠAN JANJIĆ: „Dragan Čović je spreman da podnese rizik, ali je mali igrač…“

-Amerika je došla do tačke gdje ne može da toleriše igre lokalnih zmajeva, kazao je on.

  • Politika

  • 16. Feb. 2024  

  • 0

Dušan Janjić, politički analitičar, u na Face TV-u govorio je o političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, ali i na Balkanu, potcrtavši da Amerika, kao vodeća sila NATO-a, neće dopustiti da izgubi status garanta mira: „Amerika više ne može tolerisati ekscese!“

Zašto je naoružavanje postalo garant mira?

-Biznis sa oružjem je postao izlaz za kapital! Rat iz Evrope se pomjera na centralnu Aziju i kad dođe do Pakistana – tu će se smiriti!

Koliko će trajati to pomjeranje?

-Teško je reći! Početak rata ću vidjeti, ali mir ne! Kod nas još traje postmiloševićevska era! Tek ulazimo u eru stabilizacije mira!

Neće biti rata na zapadnom Balkanu?

-Relativno je! 20. i 21. vijek je doba konflikt-menadžmenta! U godini smo zmaja – doći će do smirivanja lokalnih zmajeva! Pripremamo se za normalizaciju! Amerika je došla do tačke gdje ne može da toleriše igre lokalnih zmajeva! Sve ratne vojskovođe će biti stavljene pod kontrolu NATO-a!

Šta znači posjeta Jamesa O’Briena?

-Ovo je njegov najzreliji istup! Podsjetio me na Baracka Obamu! Došlo je vrijeme da zamijenimo stare prijatelje koji su nam proizvodili nove neprijatelje! Stavit će region pod kontrolu! Reći će: ‘Primirite se!’ Neće dopustiti da im neko ospori ulogu garanta mira! Narod je umoran, a tad se uspostavlja vojno-policijska kontrola!

Koliko će na politiku Amerike utjecati izbori u toj velesili?

-Utječu puno! Oni se nama mogu baviti do ljeta, a poslije toga nema nas na agendi! Poslije toga radi država – zato je stigao O’Brien! On djeluje po jednoj agendi koja je ovdje davno najavljena!

Nedostaje li Čović na američkoj crnoj listi?

-Balkan je Zapadu interesantan jer ima dobru energetiku i voda! Balkan je po tome u svijetu peti. Čović je davno opomenut da ne pravi bajke, da ne izmišlja ekonomiju Herceg-Bosne! Čović je spreman da podnese rizik, ali je mali igrač!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...