VON DER LEYEN NAGLASILA: "Omogućiti članstvo Ukrajine u EU moralna dužnost"

Istovremeno je istakla da brzina procesa pristupanja zavisi od Ukrajine i podrške bloka.

  • Svijet

  • 02. Jun. 2022  02. Jun. 2022

  • 0

Omogućiti članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji (EU) je moralna dužnost, izjavila je u četvrtak predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Nije samo naš strateški interes, već i moralna dužnost da omogućimo Ukrajincima da se pridruže EU znajući da se hrabro bore za svoju budućnost", rekla je von der Leyen, obraćajući se na forumu GLOBSEC 2022 u Bratislavi.

Dodala je da se Ukrajinci "hrabro bore", jer žele "slobodno i otvoreno društvo koje pripada jakoj demokratskoj zajednici".

Von der Leyen je objasnila da EU želi u Ukrajini spojiti ulaganja u rekonstrukciju s reformama u oblasti administrativnih kapaciteta, vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Njihov cilj je stvoriti privlačno poslovno okruženje "kako bi investitori imali povjerenja, kako bi se vratili i investirali u Ukrajinu".

Dodala je da će Evropska komisija svojim iskustvom pomoći Ukrajini kako bi ostvarila reforme koje vode ka pristupanju EU-u.

Istovremeno je istakla da brzina procesa pristupanja zavisi od Ukrajine i podrške bloka.

Samo četiri dana nakon što je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine 24. februara, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je zvanično potpisao zahtjev zemlje za pridruživanje Uniji.

Evropska komisija trenutno procjenjuje upitnik koji je Ukrajina popunila i vratila u aprilu.

Izvršno tijelo bloka će u narednim sedmicama dati svoje mišljenje da li zemlja može dobiti status kandidata i započeti pregovore o članstvu, što je prva faza procesa.

Očekuje se da će lideri EU-a procijeniti izvještaj na sljedećem samitu 23. i 24. juna.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...