PROFESOR SENADIN LAVIĆ: "Koncept legitimnog predstavljanja doživio poraz; Bosna nije ruska kolonija, uloga Kalabuhova je..."

Izjave ambasadora Rusije u BiH Igora Kalabuhova o tome da će naša zemlja snositi posljedice ako se priključi NATO savezu Lavić ocjenjuje kao prijetnje i neopravdano miješanje u bh. vanjsku politiku.

  • Mini market

  • 02. Jun. 2022  03. Jun. 2022

  • 1

Senadin Lavić, profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu govorio je o aktuelnoj sigurnosnoj prijetnji, ruskom utjecaju i porazau HDZ-ove politike na Kongresu EPP-a.

Komentarišući učestale dojave o bombama širom BiH, Lavić je kazao da se radi o pojavi sa elementima terorizma.

"Ovo je izraz terorističkog uma koji pokušava proizvesti strah miliona građana širom ovog prostora radi ostvarivanje nekih tajnih procesa koje ne možemo razumjeti. Značajno je upozoriti javnost da se vođenjem specijalnog rata izazovu emocije kod ljudi radi određenih skrivenih ciljeva. Važno je da su to za sada lažne prijetnje bez štete i žrtava. Sada su na potezu policijske i sigurnosne agencije koje treba da povećaju stepen pažnje i kontrole. One trebaju odgovoriti na pitanje šta se krije iza svega", smatra Lavić.

Zbog izvjesnih ruskih prijetnji Lavić rješenje vidi u priključenju NATO savezu.

"Sada se trebamo okrenuti podršci euroatlanskim integracijama kako bismo postali NATO članica. Mi smo isuviše mala zemlja da bismo se samostalno branili, ali kao dio većeg saveza i pod NATO kišobranom možemo zaštititi svoje interese. Ne preostaje nam ništa drugo nego prikloniti se dijelu svijeta koji osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu. Bili smo žrtva slične agresije i zato je važno da štitim temeljne civilizacijske i demokratske vrijednosti", navodi Lavić.

Izjave ambasadora Rusije u BiH Igora Kalabuhova o tome da će naša zemlja snositi posljedice ako se priključi NATO savezu Lavić ocjenjuje kao prijetnje i neopravdano miješanje u bh. vanjsku politiku.

"Ruski ambasador Kalabuhov je nekoliko puta u javnosti izgovorio nešto što ne spada u diplomatsko ponašanje. Nije korektno da se prijetnjama miješa u vanjsku politiku Predsjedništva BiH niti drugih organa. Njegova uloga je da bude neutralan kao diplomata, jer mi nismo ni ruska kolonija niti je ovo Varšavski pakt", kazao je Lavić.

Rezolucija Evropske narodna stranke posvećena izbornoj reformi ne sadrži pojam legitimnog predstavljanja, u čemu Lavić vidi poraz HDZ-ove diskriminatorne politike.

"Koncept legitimnog predstavljanja je doživio poraz na Kongresu EPP-a pred sistemom izbora po principu jedan čovjek-jedan glas koji treba biti osnova Izbornog zakona BiH. Bh. izborni sistem mora biti nediskriminatoran i demokratski. Nedopustivo je da nečiji glas ima veću vrijednost zbog njegova nacionalne pripadnosti ili mjesta življenja. Cilj svih progresivnih snaga u BiH je evropska demokratija", poručuje Lavić za Hayat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...