OD TOGA NEMA NIŠTA: Premijer Kosova Albin Kurti odbio poziv za "Otvoreni Balkan"

Premijer Kosova je naveo da njegova država pozdravlja regionalnu saradnju koja je zasnovana na principima ravnopravnosti i zato je aktivno angažirana u Berlinskom procesu.

  • Regija

  • 03. Jun. 2022  03. Jun. 2022

  • 1

U saopćenju Vlade Kosova navodi se da je Kurti uputio pismo Kovačevskom u kojem je još jednom objasnio stav Kosova prema regionalnoj saradnji Kosovski premijer Albin Kurti odbio je poziv premijera Sjeverne Makedonije Dmitra Kovačevskog da prisustvuje sastanku inicijative "Otvoreni Balkan" u Ohridu 7. i 8. juna, prenose kosovski mediji na koje se poziva agencija Tanjug.


Kako je prenijela Koha, u saopćenju Vlade Kosova navodi se da je Kurti uputio pismo Kovačevskom u kojem je još jednom objasnio stav Kosova prema regionalnoj saradnji.

Premijer Kosova je naveo da njegova država pozdravlja regionalnu saradnju koja je zasnovana na principima ravnopravnosti i zato je aktivno angažirana u Berlinskom procesu.

Kurti u pismu dodaje da Berlinski proces pokriva mnoge regionalne inicijative, uključujući Zajedničko regionalno tržište, koje je odobrilo šest zemalja Zapadnog Balkana na samitu u Sofiji 2020. godine.

Tvrdi i da Srbija u okviru Berlinskog procesa zahtijeva nejednak tretman građana Kosova i blokira svaki sporazum u okviru Zajedničkog regionalnog tržišta koji dozvoljava regionalnu saradnju baziranu na principima ravnopravnosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...