DENIS BEĆIROVIĆ: "Čović uzalud pisao Bundestagu, HDZ-ova rješenja prihvatljiva samo totalitarnim režimima"

"Izuzetno mi je drago što će se u njemačkom parlamentu otvoriti rasprava o jačanju države Bosne i Hercegovine i njenih institucija", rekao je Bećirović.

  • Politika

  • 04. Jun. 2022  04. Jun. 2022

  • 6

Kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović oglasio se povodom prijedloga rezolucije pod naslovom: „Podržati BiH na putu prema boljoj budućnosti“, a koji su u Bundestagu podnijeli njemački zastupnici vladajućih stranaka.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

"Njemačka je jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih partnera Bosne i Hercegovine i država koja se dokazala kao istinski prijatelj naše zemlje. Izuzetno mi je drago što će se u njemačkom parlamentu otvoriti rasprava o jačanju države Bosne i Hercegovine i njenih institucija, štetnosti nacionalističko-separatističkih snaga kao i sankcijama protiv svih onih koji potkopavaju ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine.

Posebno važnim smatram otvaranje teme vezane za reformu izbornog zakonodavstva i eliminisanje diskriminirajućih odredbi prema građanima Bosne i Hercegovine koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici „konstitutivnih naroda“ kao i teme o negativnom utjecaju susjednih zemalja na reformu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Jačanje vanjskopolitičke saradnje s Njemačkom, Evropskom unijom, NATO-om Sjedinjenim Američkim Državama, Velikom Britanijom, ali i svim drugim zemljama i međunarodnim organizacijama koje podržavaju Bosnu i Hercegovine na euroatlantskom putu kao i napore domaćih snaga da u Bosni i Hercegovine uspostave sistem bez diskriminacije i mogućnosti blokada, bit će jedan od ključnih prioriteta za koje ću se zalagati.

Pismo koje je Bundestagu uputio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, kojim se iznova pokušava promovisati uvođenja dodatne diskriminacije u Izborni zakon BiH pod krinkom lažne ugroženosti, je uzaludno. Rješenja po mjeri HDZ-a BiH prihvatljiva su samo totalitarnim režimima i njihovim saradnicima u Hrvatskoj, Srbiji i Rusiji", izjavio je kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...