ERDOGAN O ČLANSTVU FINSKE I ŠVEDSKE U NATO: "Nećemo mijenjati stav"

Svi zahtjevi za članstvo u NATO-u moraju biti jednoglasno prihvaćeni u 30-članom savezu.

  • Svijet

  • 05. Jun. 2022  05. Jun. 2022

  • 1

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u obraćanju u Ankari u nedjelju poručio je da Turska ostaje pri stavu o pitanju članstva Švedske i Finske u NATO-u, javlja Anadoluy Agency.

"Nećemo mijenjati naš stav dok se ne ispune naša očekivanja koja smo prenijeli našim sagagovornicima", kazao je Erdogan u govoru na zatvaranju 30. konsultativnog sastanka AK Partije održanog u glavnom gradu.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjeve za ulazak u NATO 18. maja, što je odluka podstaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara. Turska, dugogodišnja članica alijanse, izrazila je primjedbu na njihovu kandidaturu za članstvo, kritizirajući te zemlje zbog toleriranja pa čak i podržavanja terorističkih grupa.

Svi zahtjevi za članstvo u NATO-u moraju biti jednoglasno prihvaćeni u 30-članom savezu.

Erdogan je u obraćanju također istakao kako globalni sistem upravljanja koji je Zapad izgradio u cilju zaštite vlastite sigurnosti i blagostanja sada puca u političkom i ekonomskom smislu.

"Opravdanost prijedloga koji već godinama iznosimo u vezi sa reformom Ujedinjenih Naroda i Vijeća sigurnosti UN-a vidi se iznova i iznova sa svakim novim događajem. Da, "svijet je veći od toga" rekao je turski predsjednik.

Naglasio je također da će Turska uvijek uz potlačene i ugnjetavane u svijetu.

"Bez obzira na cijenu koju plaćamo, mi ćemo i dalje biti protivnici tlačitelja i podrška potlačenima", rekao je Erdogan.

Poručio je da će i dalje politiku voditi tako što će zadržati častan stav na svakom mjestu gdje god se nalaze potlačeni u svijetu, od Sirije do Iraka, od Libije do Iraka, od Libije do Karabaha.

Dotakao se i ekonomske situacije u Turskoj, napominjući da pripremaju programe kojima će se okončati jaz, povećanjem prihoda turskih građana iz svih sfera života.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...