HILLARY CLINTON OTKRILA KOJI JE PUTINOV CILJ: "Svjedočila sam tome i upozoravala da će postati prijetnja"

Pozvala je na osnivanje međunarodnog suda na kojem bi se sudilo Rusima odgovornima za pojedine zločine, navodeći kao primjer međunarodne sudove osnovane za ratne zločine na području bivše Jugoslavije i Ruande.

  • Svijet

  • 05. Jun. 2022  05. Jun. 2022

  • 0

Bivša američka državna sekretarka Hillary Clinton žestoko je kritizirala ruskog predsjednika Vladimira Putina s kojim se tokom svojeg mandata više puta susretala.

"Vladimir Putin ima gotovo mesijansko vjerovanje u sebe i ne voli kritičare, pogotovo ako su žene", kazala je Clinton.

Navela je kako je bilo "pozitivnih pomaka" u suradnji s Putinom u razdoblju između 2009. i 2013. godine kad je on bio ruski premijer, međutim odnos se pogoršao nakon njezinih kritika za "očigledno ukradene" izbore zahvaljujući kojima je postao predsjednik.

Naime, ona je tada izjavila kako Rusi zaslužuju "da se čuje njihov glas i da im se glasovi prebroje" te da "izbori budu na razini međunarodnih standarda". Nakon toga su uslijedili masovni prosvjedi u Rusiji, a Putin je za njih okrivio Clinton.

"Putin ne voli kritičare, pogotovo žene koje kritiziraju. Putin je postao vrlo neprijateljski nastrojen prema meni izuzev nekoliko iznimnih situacija. Kao što znamo, unatoč naporima da se kaže suprotno, Putin je uporno radio na tome da se izabere Trump na sve moguće načine".

Navela je da je svjedočila "njegovu gotovo mesijanskom vjerovanju u sebe i u ono što mu je suđeno da bude", kao i njegovu cilju "da obnovi imperijalnu Rusiju". To ju je potaknulo da napiše dopise u kojima je upozoravala da će on postati "prijetnja Europi i ostatku svijeta", iako se nadala da će ga prijateljski odnosi sa SAD-om potaknuti da "zatomi svoje agresivne ambicije i bude kooperativniji".

Ustvrdila je da nije bila iznenađena kad je počela invazija na Ukrajinu, ali je bila ugodno iznenađena kako se ukrajinska vlada brani. Pozvala je na osnivanje međunarodnog suda na kojem bi se sudilo Rusima odgovornima za pojedine zločine, navodeći kao primjer međunarodne sudove osnovane za ratne zločine na području bivše Jugoslavije i Ruande.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...