INSPEKCIJA SVIRALA KRAJ NARODNJACIMA U ŠTROSI: Općina Stari Grad naložila uklanjanje zvučnika sa fasada u centru grada

Tokom kontrolnog pregleda 02.06.2022. godine komunalni inspektor utvrdio je na terenu da su mjere ispoštovane i zvučnici uklonjeni.

  • Vijesti

  • 07. Jun. 2022  07. Jun. 2022

  • 4

"S ciljem zaštite nacionalnog spomenika, kao i očuvanja javnog reda i mira, te prava na normalne uslove života građana nastanjenih u ulici Štrosmajerova, Općina Stari Grad Sarajevo naložila je uklanjanje zvučnika sa fasada zgrada u ovoj ulici", naveli su iz ove Općine. 

Komunalni inspektori Službe za opću upravu i inspekcijske poslove Općine Stari Grad izvršili su inspekcijski nadzor 01.06.2022. godine u noćnim satima i na terenu utvrdili da su zvučnici postavljeni na fasadama zgrada koje su u obuhvatu nacionalnog spomenika, imajući u vidu da je Ulica Štrosmjerova 2019. godine proglašena nacionalnim spomenikom.

“Osim toga, nivo buke emitovane sa zvučnika bio viši od dozvoljenog, a zbog čega su se stanovnici navedenih zgrada obraćali u više navrata Općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću tražeći zaštitu svojih prava – naročito u dane vikenda”, ističu iz Općine Stari Grad.

Komunalni inspektori Službe za opću upravu i inspekcijske poslove Općine Stari Grad naložili su 01.06.2022. godine preventivne mjere uklanjanja zvučnika poslovnim subjektima “Monument”, “Zlatno zrno”, “Wafir” i “Downtown” koji djeluju u Ulici Štrosmajerova.

Tokom kontrolnog pregleda 02.06.2022. godine komunalni inspektor utvrdio je na terenu da su mjere ispoštovane i zvučnici uklonjeni.

“Općina Stari Grad Sarajevo neće dozvoljavati ovakve sadržaje na fasadama zgrada u Štrosmajerovoj ulici uvažavajući zakonom propisane mjere, Odluku o proglašenju Štrosmajerove ulice nacionalnim spomenikom, Odluku o proglašenju historijskog urbanog krajolika Sarajevo, te posebno poštujući javni red i mir kako se ne bi narušio dignitet i svetost Katedrale, te građana i stanara susjednih objekata. Isto se odnosi i na druge lokacije u najužoj gradskoj jezgri”, zaključuju iz Općine Stari Grad.

Podsjetimo, Općina Stari Grad je 2015. godine donijela odluku o zabrani postavljanja ljetnih bašti u Štrosmajerovoj ulici, a već 2017. godine vraćene su bašte pod određenim uslovima.

Najavljeno je i da će ova poznata sarajevska ulica dobiti potpuno novi izgled i da je izabrano i pobjedničko rješenje, i to u potpisu grupe autora Sabin Babić, Mirza Hrustemović, Tihomir Krajtmajer i Emir Kalamujić.

U budućnosti kompletna ulica trebala bi biti natkrivena, a sadržavat će i fontane, parkove, sadržaj za zabavu i rekreaciju i mnoge druge sadržaje. Najavljeno je ovo još 2017. godine, a danas je 2022.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...