EKSKLUZIVNO ZA „SB“; VOJIN MIJATOVIĆ PRVI PUT ZA MEDIJE O KANDIDATURI ZA ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BiH: Jedna stvar je presudila, dobro sam čuo Komšićeve riječi, ovo je poruka našim ljudima u dijaspori…

Mijatović je po prvi put, nakon što je objavljeno da će se kandidirati za člana Predsjedništva BiH, govorio za „Slobodnu Bosnu“ o tome što je presudilo da donese takvu odluku, ali i o svojim budućim ambicijama.

  • Politika

  • 10. Jun. 2022  10. Jun. 2022

  • 15

Piše: MARIO ILIČIĆ

Danas u 14 sati SDP BiH će i službeno objaviti kandidatruru potpredsjednika te stranke Vojina Mijatovića za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskoga naroda.

Bit će to prvi put u postdejtonskoj BiH da se iz bh. entiteta Republika Srpska za Predsjedništvo BiH kandidira jedan Srbin koji ističe i da je 101 posto Bosanac i Hercegovac. 

Njegova kandidatura predstavlja kontinuitet u upornosti o ideji BiH kao države moguće i u RS-u.

Mijatović je po prvi put, nakon što je objavljeno da će se kandidirati za člana Predsjedništva BiH, govorio za „Slobodnu Bosnu“ o tome što je presudilo da donese takvu odluku, ali i o svojim budućim ambicijama.

Foto: SLOBODNA BOSNA / SAMIR SALETOVIĆ

Na pitanje što je prevagnulo da se odluči za kandidaturu za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, Mijatović odgovara:

-Više nemamo pravo da kalkulišemo, izgubili smo dvije i po decenije, a nismo izgradili bh. društvo i bosanskohercegovački indentitet.

Republika Srpska je entitet u Bosni i Hercegovini, a Bosna i Hercegovina je naša zajednička država. Vrijeme je za izgradnju modernog evropskog građanskog društva.

Jesu li poruke podrške iz dijaspore, poput nedavnog pisma bh. državljana iz Švedske, koji su zatražili vašu kandidaturu, utjecale na ovu odluku?

-Podrška koju sam dobio od naših sugrađana koji žive van BiH mi je dala obavezu da moram ići u kandidaturu. Vrlo jednostavno, Bosanci i Hercegovci moraju birati Bosanca i Hercegovca i tačka.

Kako komentirate podršku koja stiže od Željka Komšića, još jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH na predstojećim Općim izborima?

-Željko Komšić je moj prijatelj i beskrajno mi zanači njegova podrška. Komšić je i poslije 2. oktobra član Predsjedništva BiH i to je veoma bitno za našu državu i naše društvo. I na kraju, sada je već jasno, građanske opcije izlaze sa sva tri kandidata i to je ključno za Bosnu i Hercegovinu.

Foto: SLOBODNA BOSNA / MILUTIN STOJČEVIĆ

Vjerujete li da BiH po prvi put može imati tri člana Predsjedništva BiH koji zagovaraju građansku državu?

-Siguran sam da je to moguće, na kraju, naše je bilo da izađemo sa kandidaturama i da stanemo iza ideje građanske BiH. Samo da dočaram kako je moguće, u RS-u kandidati nacionalnih stranka pobjeđuju sa - u prosjeku 350.000 glasova. Bosanaca i Hercegovaca sa pravom glasa sa adresom u RS-u ima više od 500.000, evo prilike da olovkom sankcionišemo retrogradne politike. Dakle, do 19 jula traje proces registracije u inostranstvu, vrijeme je da građani ove države preuzmu odgovornost. Ja sam tu, spreman sam za građansku Bosnu i Hercegovinu, kazao je Mijatović za „Slobodnu Bosnu“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...