BH. REDITELJICA JASMILA ŽBANIĆ: "Ne bih mogla da živim u zemlji u kojoj se o prikazivanju filma pita predsjednik"

Film “Quo vadis, Aida?" prikazan je sinoć u okviru Autonomnog Festivala Žena – AFŽ u Muzeju savremene umjetnosti Vojvodine.

  • Kultura

  • 11. Jun. 2022  11. Jun. 2022

  • 2

Bosanskohercegovačka rediteljica Jasmila Žbanić izjavila je da joj je veoma važno da njen film “Quo vadis, Aida?” koji govori o genocidu u Srebrenici vidi što šira publika, posebno zbog aktuelnog rata u Ukrajini gdje se dešavaju zločini, jer je, kako je navela bol majki koje gube svoje najmilije svuda isti.

Ona je u online obraćanju publici nakon projekcije “Quo vadis, Aida?” u okviru Autonomnog festivala žena – AFŽ u Novom Sadu kazala da joj zbog toga i posebno značajna evropska nagrada LUX, koju je film dobio prije nekoliko dana, jer će pomoći da film dođe do više gledalaca i time doprinijeti širenju antiratne poruke.

Jasmila Žbanić dodala je da zato i ne može da razumije zbog čega se njen film “Quo vadis, Aida?” ne prikazuje u Srbiji, iako je još 2006. godine njen film “Grbavica” imao projekcije i veliku publiku u Beogradu.

“To mi je neshvatljivo… To znači da je danas atmosfera puno gora”, ocijenila je Žbanić.

Ona je navela i da joj je u razgovorima oko mogućnosti prikazivanja ‘Aide’ na javanom servisu Srbije, RTS-u, neformalno rečeno da bi o tome prethodno morali da se konsultuju su predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Meni je to neshvatljivo. Zašto o tome treba da se pita predsjednik države…? Znam samo da nikad ne bih mogla da živim u državi u kojoj se o prikazivanju jednog filma pita predsjednik države…”, istakla je Jasmila Žbanić, prenosi Autonomija.info.

Film “Quo vadis, Aida" prikazan je sinoć u okviru Autonomnog Festivala Žena – AFŽ u Muzeju savremene umjetnosti Vojvodine, a još jedna projekcija biće održana u sutra.

Prethodno je u Srbiji ovaj film zvanično javno prikazan jedino u Novom Pazaru, dok na nacionalnim televizijskim frekvencijama nije emitovan.

Film “Quo vadis, Aida" dobitnik je ovogodišnje evropske nagrade LUX, koju dodjeljuju Evropski parlament i Evropska filmska akademija, u partnerstvu sa Evropskom komisijom i Europa Cinemas.

Proglašen je prethodno i za najbolje evrpsko ostvarenje na 34. dodjeli Evropskih filmskih nagrada u decembru 2021. godine, a kao bh. kandidat ušao je u uži izbor za nagradu Američke filmske akademije Oskar.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...