TOBY VOGEL NAGLAŠAVA: "Pogrešno je što je Scholz preskočio Sarajevo; ruski napad na Ukrajinu promijenio način razmišljanja u Briselu"

(...) Sada se, kaže, puno više pažnje posvećuje Zapadnom Balkanu i cijeloj regiji, naročito Bosni i Hercegovini. Međutim, napominje, problem je što se nije ponovo procijenio pristup EU Bosni i Hercegovini i ostatku Balkana. Još uvijek se u EU fiksiraju na proširenju, na uslovima, umjesto da se tome pristupi na strateški način i da EU trenutno reformulira svoju politiku prema Bosni i Hercegovini.

  • Politika

  • 11. Jun. 2022  11. Jun. 2022

  • 1

Charles Michel sutra u Briselu iza zatvorenih vrata okuplja bh. političare. O tome šta će donijeti sutrašnji sastanak u Dnevniku 2 Federalne televizije govorio je Toby Vogel, politički analitičar, novinar i istraživač iz Brisela.

Evropska unija se prije izvjesnog vremena, kad je u pitanju Bosna i Hercegovina, bavila konkretnim pitanjem - reformom Izbornog zakona. Pošto je ta reforma prošla neuspješno, EU sada razmatra “plan B”, što bi bilo nastojanje da se postigne rezultat u kome će obje strane izgledati dobro, objašnjava Vogel.

“To bi moglo biti smanjivanje uslova ili redefiniranje statusa kandidata za ulazak u EU, nešto u tom pravcu. Evropska unija je na kraju pameti. Više ne znaju šta da rade s Bosnom i Hercegovinom i pokušavaju postići bilo šta u zadnjem trenutku prije izbora”, navodi Vogel.

Kaže da ne zna kakav će konkretno dokumet sutra biti pred liderima političkih stranaka, ali da mu je prenesen neki njegov sadržaj. Prema njegovim riječima, EU je jako zabrinuta zbog opstrukcija koje se već sada dešavaju pred izbore u vezi s njihovim finansiranjem, te da ti izbori možda neće biti organizirani kako treba, da će doći do nepravilnosti, do pokušaja da se oni obore i sutrašnji sastanak je osmišljen da se podcrta činjenica da se ovi izbori moraju održati u oktobru i da moraju biti organizirani na najbolji mogući način.

Vogel je zastupao stav da je EU prokockala svaki politički kapital svojom iracionalnom fiksacijom na Izborni zakon. Pojašnjava da nema problem s idejom da se treba reformirati Izborni zakon BiH, ali je problem bio u tome da su zahtjevi jedne političke stranke uzeti kao polazište za pregovore, a bilo je i drugih stranaka uključenih od samog početka, i one se nisu slagale s takvim pristupom EU.

“Evropska unija je sve svoje namjere usmjerila na reformu Izbornog zakona, iako u mišljenju Evropske komisije od prije tri godine o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine ima 14 prioritetnih oblasti. Zašto EU smatra da se treba fokusirati na samo jednu? U suštini je zauzela stranu tako što je prihvatila neke prijedloge kao polazište. Mislim da je to velika greška koja je napravljena u startu i zbog toga se boje logičke posljedice koja bi mogla biti problemi u održavanja izbora”, ističe Vogel.

Upitan da prokomentira politiku EU prema Bosni i Hercegovini, koju je u ranijim istupima ocjenjivao konfuznom, Vogel ističe da je ruski napad na Ukrajinu značajno promijenio način razmišljanja u Briselu. Sada se, kaže, puno više pažnje posvećuje Zapadnom Balkanu i cijeloj regiji, naročito Bosni i Hercegovini. Međutim, napominje, problem je što se nije ponovo procijenio pristup EU Bosni i Hercegovini i ostatku Balkana. Još uvijek se u EU fiksiraju na proširenju, na uslovima, umjesto da se tome pristupi na strateški način i da EU trenutno reformulira svoju politiku prema Bosni i Hercegovini.

“Ne pita se šta je urađeno pogrešno u proteklih 15 godina, jer RU je vodila međunarodnu zajednicu u Bosni i Hercegovini od 2006. godine, a od tada su se neke stvari pogoršale. Neke stvari su ostale iste, mnoge su se pogoršale i jako malo oblasti je vidjelo napredak, a EU treba da se zapita zašto je situacija takva i šta se to dogodilo”, podsjeća Vogel.

Kad su u pitanju sankcije prema bh. političarima koji opsturiraju njen EU put, podsjetio je da su se zemlje članice EU prije nekoliko mjeseci odlučile za novi sistem sankcioniranja koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu.

“Ako su pojedinci navedeni i trebaju se nad njima izreći neke sankcije, moraju se članice dogovoriti, a Mađarska je proruski igrač i ona je otvoreni saveznik bosanskohercegovačkih Srba i Milorada Dodika dok poduzimaju korake na putu ka potencijalnoj secesiji. Mađarska može blokirati sankcije koje bi mogle biti izrečene političarima iz Bosne i Hercegovine i drugim utjecajnim pojedincima. Ne očekujem sankcije Evropske unije u skorije vrijeme i ne vidim mogućnost da bi se to moglo dogoditi pod trenutnim okolnostima”, ocjenjuje Vogel.

Osvrćući se na kraju razgovora na političku turneju njemačkog kancelara Olafa Scholza po zemljama Zapadnog Balkana, Vogel ocjenjuje da je pozitivno to što je svoj put započeo u Prištini, ali da je pogrešno što je preskočio Sarajevo.

“Kancelarka Angela Merkel je tokom 15 godina, koliko je vladala, Srbiju posjetila šest ili sedam puta, a Kosovo nijednom, tako da je ovo dosta obećavajući signal. Ne znam zašto je odlučio da ne dođe u Sarajevo. Mislim da bi to bio ispravan signal da se pokaže da postoji obnovljeni fokus na Bosni i Hercegovini. To bi pokazalo i hitnost svega što treba da se uradi”, zaključio je Vogel.

(federalna.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...