UGLEDNA BOSANKA SADIJA KLEPO NOSITELJICA JE NJEMAČKOG ORDENA ZA ZASLUGE, BISER DIJASPORE: "Nove generacije koje dolaze pokazuju..."

Više od 500.000 Bosanaca i Hercegovaca širom svijeta s pravom glasa, može mnogo učiniti samo jednim potezom olovke, u jednom danu i tako spriječiti retrogradne snage i dati podršku bh. patriotima da lakše grade ovu zemlju.

  • Društvo

  • 12. Jun. 2022  12. Jun. 2022

  • 0

Širom svijeta imamo uspješne Bosance i Hercegovce koji neprestano pokazuju veliku ljubav prema domovini.

I pored brojnih problema sa kojima se susreću, ljubav prema domovini kod njih nikada nije bila upitna.

Protjerani sa svojih ognjišta, sreću su potražili van granica Bosne i Hercegovine, ali su srcem i dušom uz svoju zemlju. Bezbroj je primjera u kojima bh. dijaspora pomaže rodnu grudu, ali čini se da je će na narednim izborima njihova uloga biti nemjerljiva.

Bosanskohercegovačka dijaspora posjeduje veliku snagu koja će, ukoliko uzme značajnije učešće u predstojećim izborima, značajno mijenjati političku poziciju u BiH, posebno u bh. entitetu RS.

Zbog toga je neophodno da se svi registruju i time domovini daju glas koji će jačati poziciju manjinskih naroda u entitetu RS, smatraju mnogi probosanski političari iz ovog dijela BiH.

Više od 500.000 Bosanaca i Hercegovaca širom svijeta s pravom glasa, može mnogo učiniti samo jednim potezom olovke, u jednom danu i tako spriječiti retrogradne snage i dati podršku bh. patriotima da lakše grade ovu zemlju.

Haris Halilović, predsjednik Saveza dopunskih škola BiH te bivši generalni konzul BiH u Štutgartu, kazao je za Hayat.ba da izvan granica BiH živi više od 2 miliona bh. građana što je skoro polovina ukupnog njenog stanovništva.

"Dijaspora BiH je netaknuti rudnik i ogromni potencijal BiH. Namjerno kažem netaknuti jer se na tom rudniku uopšte ne radi. Svima u BiH, pa i nama koji živimo izvan njenih granica, poznato je da je iznos doznaka iz dijaspore za prošlu godinu iznosio oko 2,5 milijarde KM, a nezvanično ta cifra je trostruko veća. Od 2000. godine do danas, bh. dijaspora je u privredu BiH ubrizgala oko 55 milijardi KM nepovratnih sredstava", podsjetio je Halilović.

Sadija Klepo nositeljica je njemačkog ordena za zasluge i godinama okuplja bh. dijasporu.

Širom svijeta imamo Bosance i Hercegovce koji su jako uspješni i pokazuju veliku ljubav prema domovini. Sretna sam da ima mnogo uspješnih ljudi u svijetu. Nove generacije koje dolaze pokazuju koliko je snage u nama. To nam daje posebnu snagu da se izborimo za svoj status.

Kada sam došla prije 30 godina u Njemačku rekla sam da neću da budem Njemica nego ostajem Bosanka i to mi daje snagu. Rođena sam u BiH, volim što je to tako – kazala je Klepo za TV Hayat.

Kaže da apeliraju svuda po Minhenu, ali i širom Njemačke na Bosance i Hercegovce da se prijave za glasanje na oktobarskim izborima u BiH.

"Svuda imamo puno bh. organizacija, gledamo da se organizujemo. Svima kažem da dođu u naš centar za jezike i svakom ćemo pomoći da se prijavi za glasanje. Imamo sastanke, javne tribine….

Oko 50.000 je naših ljudi, većina ima bh. pasoš, mi ćemo im pomoći, rado prijavljujemo sve ljude koji žele i koji imaju pravo da glasaju u BiH. To je naše prvo građansko pravo, glasajmo za bolju budućnost BiH, pogotovo mlade pozivam da daju glas za svoju domovinu", kazala je Klepo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...