MINISTAR ČAMPARA POZVAO VISOKOG PREDSTAVNIKA I AMERIČKU AMBASADU NA HITNO DJELOVANJE: "SDA i HDZ BiH prave stranačku policiju u HNK..."

Zastupnici u Skupštini HNK trebali bi se izjasniti u srijedu o prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima HNK i Zakona o policijskim službenicima HNK, po skraćenom postupku.

  • Politika

  • 14. Jun. 2022  14. Jun. 2022

  • 2

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara pozvao je zastupnike u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i predstavnike međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da hitno spriječe usvajanje izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima HNK i Zakona o policijskim službenicima HNK.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, reakcija federalnog ministra unutrašnjih poslova uslijedila je nakon dogovora SDA i HDZBiH da u skupštinsku proceduru upute izmjene i dopune zakona kojim se, osim funkcije policijskog komesara, uvodi funkcija zamjenika policijskog komesara i koji ne mogu biti iz istog naroda, što ne postoji niti u jednom kantonu u sastavu Federacije BiH.

Zastupnici u Skupštini HNK trebali bi se izjasniti u srijedu o prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima HNK i Zakona o policijskim službenicima HNK, po skraćenom postupku.

- Ako navedeni zakoni budu usvojeni Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova HNK u potpunosti će biti stavljena pod političku kontrolu Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, što je neprihvatljivo sa stanovišta demokratije i sigurnosti.

Pozivam Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) i Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, koji su dali značajan doprinos reformi policije u BiH, da zaustave pokušaj podjele Uprave policije MUP-a HNK po političkom i etničkom principu.

- Policija mora biti u potpunosti neovisna od politike i raditi u skladu s važećim zakonima i interesima građana Bosne i Hercegovine, a ne instrukcijama i stranačkim interesima SDA i HDZBiH. Neprihvatljivo je da se u predloženim izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima HNK ponovo nalazi odredba prema kojoj se policijski komesar mora konsultovati s ministrom prilikom raspoređivanja i premještanja službenika u Upravi policije. Predloženim izmjenama i dopunama određeno je i da zamjenik policijskog komesara daje određene saglasnosti policijskom komesaru što u suštini znači da policijski komesar u praksi uopšte ne rukovodi Upravom policije.

Kao federalni ministar unutrašnjih poslova dužan sam upozoriti da će u potpunosti biti narušen sistem operativnog funkcionisanja policije u HNK-a, ukoliko zastupnici u Skupštini HNK usvoje izmjene i dopune zakona koje su dogovorili politički predstavnici SDA i HDZBiH. Navedenim političkim strankama očito nisu bile dovoljne „dvije škole pod jednim krovom“ pa na sve načine pokušavaju uspostaviti „dva MUP-a pod jednim krovom“.

Ne možemo a da se ne pitamo je li sljedeći korak razdvajanje kadrova na način da policijskim službenicima iz reda Hrvata upravlja policijski komesar iz HDZBiH, a policijskim službenicima iz reda Bošnjaka zamjenik policijskog komesara iz reda SDA i obratno - odnosno da policijskim službenicima iz reda Bošnjaka upravlja policijski komesar iz SDA, a policijskim službenicima iz reda Hrvata zamjenik policijskog komesara iz reda HDZ-a? Bilo kakvo stvaranje stranačke policije, u bilo kojoj administrativno-teritorijalnoj jedinici u sastavu države Bosne i Hercegovine, mora biti spriječeno - navedeno je u reakciji ministra Čampare, saopćio je FMUP.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...