HLADAN TUŠ ZA VUČIĆA: Vanjskopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio rezoluciju o Srbiji, traži se…

Članovi Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta usvojili su danas Rezoluciju o Srbiji.

  • Regija

  • 14. Jun. 2022  14. Jun. 2022

  • 1

Sjednicom je predsjedavao David McAllister, a prisustvovala je i ambasadorica Srbije Ana Hrustanović.

Glasalo je 58 članova Odbora – 50 je bilo „za“ usvajanje rezolucije, troje su bili uzdržani, a pet je bilo protiv.

Na nacrt izvještaja koji je u aprilu predstavio izvjestitelj Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimir Bilčik, podnijeto je 439 amandmana, a ranije su zastupničke grupe usvojile 40 kompromisnih amandmana kojima je proširen tekst izvještaja.

Danas nije usvojen amandman 80, u kome je izraženo žaljenje što Srbija iznova ponavlja izbore. Ostali amandmani su usvojeni.

Evropski parlament je u fokus svog ovogodišnjeg izvještaja o Srbiji stavio poziv Beogradu da se ”hitno” uskladi sa sankcijama koje je EU uvela protiv Rusije i Bjelorusije i to postavio kao jedan od uvjeta za daljnji napredak Srbije na putu eurointegracija.

U ovom dokumentu navodi se da Srbija kao kandidat za prijem u članstvo, treba da pokaže privrženost politikama i standardima EU, pored ostalog u odnosu na Rusiju, gdje Beograd treba da se uskladi sa restriktivnim mjerama Unije, preispita odnose u ekonomskoj sferi i odbrambenoj politici i da vodi borbu protiv dezinformacija iz Kremlja.

To je prvi put da se u izvještaju o Srbiji Evropskog aprlamenta pominje međusobno priznanje Srbije i Kosova.

Riječ je o amandmanu 24 u kome se potvrđuje nedvosmislena podrška dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU i pohvaljuje rad specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...