WHO TRAŽI NOVI NAZIV ZA MAJMUNSKE BOGINJE: "Ovaj naziv diskriminira i stigmatizira!"

Jedno od novih imena koje su predložili naučnici je hMPXV, ali morat ćemo pričekati da čujemo što WHO misli o tome.

  • Zdravlje

  • 14. Jun. 2022  14. Jun. 2022

  • 0

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da u saradnji sa stručnjacima pokušava pronaći novi naziv za majmunske boginje, piše BBC. Vijest stiže nakon što je više od 30 naučnika prošle sedmice pisalo o 'hitnoj potrebi za nediskriminirajućim i nestigmatizirajućim' nazivom za virus i bolest koju uzrokuje.

Kontinuirano spominjanje virusa kao afričkog je i netačno i diskriminirajuće, rekli su.

Posljednjih sedmica širom svijeta zabilježeno je oko 1600 slučajeva ove bolesti.

72 smrtna slučaja zabilježena su u zemljama u kojima su majmunske boginje endemska bolest, dok nijedan nije zabilježen u 32 zemlje u kojima se bolest pojavila po prvi puta, kao što je Velika Britanija.

Prema posljednjem prebrojavanju, od 12. juna, u Engleskoj su potvrđena 452 slučaja, 12 u Škotskoj, 2 u Sjevernoj Irskoj i 4 u Walesu.

Svjetska zdravstvena organizacija saopćila je kako će sljedeće sedmice održati hitan sastanak kako bi se utvrdilo hoće li se epidemija klasificirati kao javnozdravstvena izvanredna situacija od međunarodnog značaja - najveći alarm koji agencija UN-a može oglasiti.

Jedine druge bolesti zbog kojih se to dogodilo u prošlosti su svinjska gripa, dječja paraliza, ebola, zika i covid.

Šef Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je: 'Izbijanje majmunskih boginja je neobično i zabrinjavajuće. Iz tog razloga odlučio sam sazvati Odbor za hitne slučajeve u skladu s međunarodnim zdravstvenim propisima sljedeće sedmice, kako bi se procijenilo predstavlja li ova epidemija javnozdravstvenu izvanrednu situaciju od međunarodnog značaja.'

Što su majmunske boginje?

Majmunske boginje uzrokuje virus majmunskih boginja, član iste obitelji virusa kao i male boginje (ospice), iako je ta bolest mnogo lakša.

Jedno od novih imena koje su predložili znanstvenici je hMPXV, ali morat ćemo pričekati da čujemo što WHO misli o tome.

Infekcije ovim virusom su obično blage i rizik za opću populaciju je nizak, ali vlada Ujedinjenog Kraljevstva kupila je zalihe vakcina protiv ospica kao zaštitu od porasta broja slučajeva.

Virus se posljednjih mjeseci na neobičan način širi svijetom. Prethodne epidemije uglavnom su bile ograničene na dijelove Afrike gdje se smatra da su glodavci - a ne majmuni -  glavni životinjski domaćin.

Infekcija uzrokuje osip koji pomalo podsjeća na vodene kozice. Virus se može širiti kada je neko u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom.

Ranije bolest nije opisana kao spolno prenosiva infekcija, ali se može prenijeti bliskim kontaktom.

Svako s virusom trebao bi se suzdržati od seksa dok ima simptome.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...