REAKCIJA KOALICIJE DRŽAVA: Vlada FBiH da finansira obnovu Partizanskog groblja i da izvrši sve mjere zaštite propisane zakonom

Koalicija Država! smatra da je ponovna devastacija Partizanskog groblja u Mostaru nastavak jedne anticivilizacijske retrogradne politike koja je u Mostaru izgubila ratove 1945. i 1993. godine.

  • Vijesti

  • 15. Jun. 2022  15. Jun. 2022

  • 2

Koalicija Država! traži od Vlade Federacije da finansira obnovu Partizanskog groblja i da izvrši sve mjere zaštite propisane zakonom, saopćeno je iz press službe "Koalicije Država".

Koalicija Država! smatra da je ponovna devastacija Partizanskog groblja u Mostaru nastavak jedne anticivilizacijske retrogradne politike koja je u Mostaru izgubila ratove 1945. i 1993. godine. Rušenje spomen ploča i uništavanje nultog spomenika kulture autora legendarnog arhitekte Bogdana Bogadnovića, nije samo krivično djelo nego i poruka da antifašisti nisu dobrodošli na teritoriju kojom suvereno vlada politika mržnje i podjela.

Pozivamo Vladu Fedracije BiH, jer je to njena nadležnost, da hitno finansira obnovu kompletnog spomenika - Graditeljska cjelina – Partizansko spomen-groblje u Mostaru kojeg je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila nacionalnim spomenikom 2006. godine. U Odluci Komisije, član II, propisuje se da je Vlada Federacije dužna osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju nacionalnog spomenika.

''Partizansko groblje u Mostaru je naslijeđe svih nas, ljudi koji vjeruju u civilizacijske vrijednosti i zajedničku državu. Nije dovoljno izražavati zabrinutost, nego Vlada u kojoj zajedno stoluju SDA-HDZ-SBB, uz podrušku DF-a, mora djelima pokazati da je opredjeljena za očuvanje evropskih vrijednosti i na kojima država Bosna i Hercegovina jedino ima budućnost.Nakon restauracije spomenika, potrebno je osiguranje spomenika, sa policijskom kućicom čime se moraju spriječiti nove devastacije. A vjerujemo da je ona više potrebna partizanskim herojima iz svih naroda koji leže na Partizanskom groblju, nego silnim današnjim funkcionerima koje osigurava policija'', kazao je Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres i kandidat Koalicije Država! za člana Predsjedništva BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...