ABAZOVIĆ IZ KIJEVA: "Danas smo Crnu Goru učinili važnim diplomatskim igračem u svijetu"

"Mi smo svoj posao i dužnost obavili na najbolji mogući način. Došli smo ovdje da kažemo stav Crne Gore", kazao je Abazović.

  • Regija

  • 15. Jun. 2022  15. Jun. 2022

  • 1

Ovdje se danas vodi najveća bitka u cijelom svijetu, a mi smo pokazali da mala Crna Gora može da bude pretedent važnih inicijativa, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović u Kijevu u izjavi za crnogorske medije.

"Danas smo imali jako uspješan dan u Kijevu. Sastali smo se sa predsjednikom Ukrajine Volodomirom Zelenskim i gradončelnikom Vitalijem Kličkom.

Mi smo svoj posao i dužnost obavili na najbolji mogući način. Došli smo ovdje da kažemo stav Crne Gore", kazao je Abazović.

Prema njegovim riječima, Ukrajini to puno znači, čak i više nego što mi mislimo.

"Bez obzira što svi znaju da naši kapaciteti nisu preveliki, ali u susret posjeta narednih dana ovakav pristup zemalja Zapadnog Balkana i članica NATO-a predstavlja nešto novo ", dodao je Abazović.

On je kazao da se Crna Gora u potpunosti solidariše sa Ukrajinom, te da smo pokazali o da nemamo nikakve političke sebičnosti u smislu njihove potencijalne kandidature za članstvo u EU.

"Naravno navijamo i mislimo da oni brane evropske vrijednosti i Evropu od onoga što bi mogao da bude negativan prodror. To je nešto pozitivno i za njih i za nas i članice za EU", istakao je Abazović.

On je kazao da imamo veliku zahvalnost i razumijevanje sa njihove strane.

"U potpunosti razumiju našu poziciju u vezi sa sankcijama i drugim stvarima poput vojne i finansijske pomoći koja ne može da bude velika. Složili smo se oko jednoga - ukoliko se budemo pomagali i bili solidarni, ukupan rezultat može da bude veći nego ukoliko svi budemo gledali isključivo svoj interes. Ovo je momenat kada se borimo za demokratske principe. Danas smo učinili Crnu Goru važnim diplomatskim igračem u svijetu", zaključio je Abazović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...