ODLUKA KOJA MIJENJA SVE: Njemačka vlada drastično smanjuje ovisnost o fosilnim gorivima, planira masovnu izgradnju…

Sada su, dodao je ministar, regije, koje imaju obnovljive izvore energije, u prednosti jer su atraktivnije.

  • Ekonomija

  • 16. Jun. 2022  16. Jun. 2022

  • 1

Njemačka vlada pripremila je paket zakona koji bi trebao značajno ubrzati širenje vjetroagregata na kopnu. Energija vjetra najvažnija je za zaštitu klime i smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima, rekao je u srijedu ministar ekonomije Robert Habeck.

Istovremeno, Habeck je kazao kako ne zanemaruje činjenicu da će veliki razvoj energije vjetra izazvati otpor kod mnogih ljudi i u pojedinim regijama. Političari moraju odgovoriti na strahove i zabrinutost, ali političke blokade ne smije biti, rekao je Habek.

Sada su, dodao je ministar, regije koje imaju obnovljive izvore energije u prednosti jer su atraktivnije.

Vladin plan je odrediti lokacije za proizvodnju energije vjetra - do 2026. 1,4 posto, a do 2032. za vjetrogeneratore bi trebalo biti na raspolaganju dva posto površine Njemačke.

Međutim, ovi planovi su daleko od ostvarenja u većini njemačkih pokrajina. U nekim slučajevima ciljevi su različiti zbog različitih uvjeta razvoja energije vjetra.

Istodobno, sukob između ciljeva razvoja energije vjetra i zaštite životinjskih vrsta trebao bi se riješiti izmjenama i dopunama zakona o zaštiti prirode.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...