HVALA, BORUTE: Predsjednik Slovenije pismom od predsjednika Evropskog vijeća zatražio da se BiH dodijeli kandidatski status bez uvjeta

Pahor je u svom pismu podsjetio predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela na situaciju na Zapadnom Balkanu, posebno u Bosni i Hercegovini. U svjetlu agresije Rusije na Ukrajinu i efekata rata na evropsku sigurnost, potvrđuje se važnost Evropske Unije kao garanta sigurnosti i stabilnosti, napisao je .

  • Vijesti

  • 16. Jun. 2022  16. Jun. 2022

  • 3

Predsjednik Slovenije Borut Pahor uputio je pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu u kojem poziva na brži proces proširenja na Zapadni Balkan. Pahor je kazao kako smatra da Bosna i Hercegovina treba dobiti status kandidata za članstvo bez uvjeta.

Pahor je u svom pismu podsjetio predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela na situaciju na Zapadnom Balkanu, posebno u Bosni i Hercegovini. U svjetlu agresije Rusije na Ukrajinu i efekata rata na evropsku sigurnost, potvrđuje se važnost Evropske Unije kao garanta sigurnosti i stabilnosti, napisao je .

“Iako iskreno podržavam sve napore da se Ukrajini i Moldaviji daju status kandidata, sve više sam zabrinut zbog situacije na Zapadnom Balkanu, za koji smo uvijek proglašavali evropsku perspektivu, ali koji se sve više udaljava”, dodao je.

On je istakao situaciju u Bosni i Hercegovini.

“U ovoj zemlji su najočiglednije negativne posljedice presporog procesa proširenja Evropske Unije i promjene u evropskoj perspektivi. U ovakvoj situaciji rastu nacionalizam i tendencije promjene granica, a sve to dovodi do još veće nestabilnosti, što ugrožava sigurnost ne samo BiH i njenog neposrednog susjedstva, već i Evropske Unije“, pojasnio je.

Pahor smatra da je neophodno da BiH dobije status kandidata za članstvo bez uslova.

“Naravno da BiH treba ispuniti uslove, ali redoslijed bi trebao biti drugačiji – dakle prvo dodjela statusa kandidata, a zatim ispunjenje uslova”, dodao je.

On je uvjeren da bi to ojačalo proevropske snage u zemlji i dinamiku unutrašnjeg prilagođavanja evropskim normama.

Rekao da su potrebni koraci kako bi se Evropska Unija što prije proširila na zapadni Balkan.

“Albanija i Sjeverna Makedonija treba da dobiju zeleno svjetlo za početak pregovora u junu, a Kosovo treba da dobije viznu liberalizaciju”, napisao je Pahor.

Smatra da je i za jedno i za drugo potrebna samo politička volja država članica, jer sve tri zemlje ispunjavaju sve uslove za to. On takođe želi brži pregovarački proces sa Crnom Gorom i Srbijom.

“Iskreno sam uvjeren da je Evropska Unija odgovor na sva pitanja zapadnog Balkana. Stoga vas molim da preduzmete konkretne korake ka bržem procesu proširenja na Zapadnom Balkanu, posebno davanju statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu”, dodao je.

Pahor je o toj inicijativi prvi put govorio na februarskoj Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji. On je  također predstavio inicijativu na Sarajevo Business Forumu u maju i na sastanku lidera SEECP-a u Solunu, kojem je prisustvovao i predsjednik Evropskog vijeća Michel. Predsjednik Pahor je inicijativu najavio poljskom predsjedniku Andrzeju Dudi kada je krajem februara prihvatio njegov poziv da s nekim drugim evropskim liderima potpiše pismo u kojem se poziva na status kandidata Ukrajine, saopćeno je iz Pahorovog ureda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...