SENAD PEĆANIN, ADVOKAT EJUPA GANIĆA: Najavio krivične prijave protiv tužitelja Tužilaštva BiH

“Nezakonit postupak vođenja istrage u slučaju Dobrovoljačka koji je rezultirao podnošenjem aktualne optužnice kojim je na jedan potpuno nezakonit način vođenja istraga koja je trajala i decenijama", kaže Pećanin.

  • Društvo

  • 16. Jun. 2022  16. Jun. 2022

  • 0

Senad Pećanin advokat optuženog u slučaju Dobrovoljačka profesora Ejupa Ganića najavio je krivične prijave protiv tužitelja Tužilaštva BiH.

Nakon što su optuženi u predmetu Dobrovoljačka i zvanično uputili zahtjev Visokom sudskom i tuližačkom savjetu za zaštitu od proizvoljnog postupanja Tužilaštva BiH prema nekim najavama danas je trebala biti podnesena krivična prijava protiv tužioca Milanka Kajganića.

Jeste li podnijeli prijavu?

“Prvobitni plan bio je da danas podnesemo krivičnu prijavu protiv vršitelja dužnosti glavnog tužioca Milanka Kajganića, međutim pravni tim profesora Ganića koji radi na njegovoj odbrani donio je odluku da zbog niza vrlo čvrstih dokaza i argumenata proširimo ovu krivičnu prijavu i protiv njegovih prethodnika, dakle pored prijave protiv Kajganića biće podnijeta krivična prijava i protiv njegovih prethodnika koji su smijenjeni sa te pozicije, prvo protiv nekadašnjeg glavnog tužioca Gorana Salihovića i njegove nasljednice Gordane Tadić”, kazao je Pećanin.

Za šta ih teretite u tužbenom listu?

“Nezakonit postupak vođenja istrage u slučaju Dobrovoljačka koji je rezultirao podnošenjem aktualne optužnice kojim je na jedan potpuno nezakonit način vođenja istraga koja je trajala i decenijama. Da budem vrlo jasan, nema niti jedan dokaz da su osobe koje su obuhvaćene optužnicom počinile krivična nijedno krivično djelo koje im se stavlja na teret. Ovdje se radi o tome da je Haški tribunal vodio istragu o ovom slučaju, zaključkom glavne tužiteljice Carle del Ponte obaviještena je javnosti i osumnjičeni da nema dokaza o njihovoj odgovornosti o dešavanjima u Dobrovoljačkoj. Profesor Ganić je bio uhapšen u Londonu na zahtjev Srbije, nakon toga je sud u Lonodonu ismijao taj zahtjev Srbije”, rekao je Pećanin.

Da li je moglo doći do novih dokaza?

“Moglo je. Dva strana tužioca su vodili istragu. Istraga je trajala godinama, svjedoci su ispitivani na raznim kontinentima na kraju je donesena odluka da nema dokaza o krivičnoj odgovornosti. Tužilac Jude Romano donio je odluku o obustavljanju istrage. Međutim nakon toga porodice oštećenih uputile žalbe. Onda je tužilac šest godina držao u ladicama predmet, iako je praksa da se reaguje u roku od mjesec do šest mjeseci odlučuje o pritužbama i nije ništa radio. Porodoce su se obratile Ustavnom sudu BiH koji je naložio da se u roku od tri mjeseca odgovori porodicama oštećenih. Tada je tužilac Salihović dodjelio predmetni rad tužiocu Mirzi Hukeljiću koji je na više od 106 stranica konstatovao isto kao i njegov kolega Jude Romano i strani tužilac Filip Alkok, isto kao i Haški tribunal isto kao i sud u Londonu da nema elemenata krivične odgovornosti Ejupa Ganića u predmetu Dobrovoljačka. U momentu kada tužitelj Hukelić donosi izvještaj logično je bilo da tužilac Salihović poništi istragu međutim on to ne čini. Nakon njega dolazi Gordana Tadić, ona takođe ne donosi odluku o poništenju naredbe obustave istrage koju je donio Jud Romano, ona takođe ne uzima nacrt odluke koju je pripremio tužitelj Hukelić, ona formira komisiju od šest vrlo sumnjivih članova. Tužiteljica Tadić u tom trenutku ne poštujuću porceduru i zakonitost postupka odlučila da iz čitavog izvještaja oba tužitelja da izdvoji pet imena i odlučila je mimo CMS protokola automatske dodjele predmeta za rad tužitelja predmet dodijeliti tužitelju Blagić koji je ubrzo imenovan na funkciju sudije Suda BiH, onda ona čini drugu nezakonitost opet mimo CMS protokola imenuje tužitelja Kajganića koji iz nerazumljivih razloga listu širi za još deset imena. Bojim se da se ovdje radi o pravljenju nasilnog etničkog balansa optuženih. Pored svih navedenih sudova i tužilaca podsjetimo da je i sud u Beču u slučaju generala Divjaka također utvrdio da ne postoje elementi krivične odgovornosti”, kazao je Pećanin gostujući u Danu uživo na N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...