ŽELJKO KOMŠIĆ SE OBRATIO MEDIJIMA POSLIJE SUSRETA SA ŠEFOM TURSKE DIPLOMATIJE: "Rekao sam Cavusogluu da ne podržava Zagreb, Izborni zakon je naše unutrašnje pitanje"

Dodao je da nisu stigli razgovarati o trilateralnim sastancima ali da misli kako niko u Predsjedništvu BiH nema problema s tim da se održi i trilateralni sastanak između Turske, Srbije i BiH.

  • Vijesti

  • 18. Jun. 2022  18. Jun. 2022

  • 11

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, nakon sastanka sa turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom se obratio novinarima i istakao kako je dobio uvjeravanje da Turska sigurno ne podržava pokušaj susjednih zemalja u uplitanje u unutrašnje poslove BiH.

„Republika Turska stoji uz teritorijalni integritet i suverenitet BiH i sigurnost i stabilnost BiH. To mi se u ovom trenutku činilo iznimno važnim nakon raznih informacija koje su se pojavile nakon posjete ministra Cavusoglua, posebno Zagrebu", kazao je Komšić. 

Dodao je da nisu stigli razgovarati o trilateralnim sastancima, ali da misli kako niko u Predsjedništvu BiH nema problema s tim da se održi i trilateralni sastanak između Turske, Srbije i BiH.

"To bi bio jedan u nizu. A što se tiče odnosa između Zagreba i Beograda, a već sam to rekao uvjeravanje ministra Čavušoglua da ne podržava ono što Zagreb pokušava u smislu intervencije u unutrašnje poslove BiH pa i u smislu izmjena Izbornog zakona BiH. To je naša stvar, naš posao u BiH, a to što Zagreb malo zloupotrebljava ove sastanke i svoju poziciju članice EU i NATO-a u odnosu na BiH je po meni samo odraz očaja zvaničnog Zagreba zato što nikako ne mogu da prigrabe i tu polugu vlasti u BiH. Rekao sam i ministru Čavušogluu da što budu sve uporniji i čvršći i insistirali na tome naš odgovor će biti sve jači i čvršći, neće uspjeti", kazao je Komšić. 

Dodao je da mu je drago što Turska podržava takav stav, a ne stav koji se pokušao lansirati sa sastanka u Zagrebu da ovdje treba otvarati pregovore između dva naroda.

"Na kraju ko predstavlja narode u BiH, postoji država BiH, postoje institucije BiH, postoji onaj ko je ovlašten po Ustavu i zakonima ove zemlje. Bez obzira ko je bio u tim institucijama zna se ko ima ovlaštenja da o tome razgovara. Kada je riječ o unutrašnjim odnosima PS BiH je jedino mjesto gdje se može odlučivati, sigurno se neće odlučivati niti u Zagrebu niti u Beogradu, niti u Briselu, niti u Berlinu, niti u Washingtonu niti u Ankari i drago mi je da imamo takvu potvrdu od ministra Cavusoglua", zaključio je Komšić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...