POČELA SJEDNICA NSRS-a: Nešić rekao da je Dodikov prijedlog sulud...

Počela je posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) u Banjoj Luci, sazvana na zahtjev člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

  • Politika

  • 20. Jun. 2022  20. Jun. 2022

  • 1

Počela je posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) u Banjoj Luci, sazvana na zahtjev člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Skupština treba da se izjasni nakon odluke tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine, donesene 8. juna uz Dodikovo protivljenje, koja nalaže pokretanje postupka pregovora između Bosne i Hercegovine i Velike Britanije radi zaključivanja sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji.

Dodik je ovu odluku državnog predsjedništva proglasio štetnom po vitalne interese manjeg bh. entieta Republike Srpske, zatraživši da se o tome izjasni i entitetska skupština.

Članovi NSRS-a će se po okončanju rasprave na današnjoj sjednici izjašnjavati o Dodikovom proglasu.

DNS neće podržati Dodikov prijedlog da NSRS glasa protiv sklapanja trgovinskog sporazuma BiH s Velikom Britanijom, rekao je Nenad Nešić, predsjednik te stranke.

 

Nešić je ovaj prijedlog nazvao "suludim", jer, kako je rekao, sličan sporazum s Velikom Britanijom ima i Srbija, a RS treba da sarađuje sa svim zemljama svijeta. 

Nešić je rekao da je u razgovoru sa delegacijom Zelenih u Evropskom parlamentu i Bundestagu naglasio da je DNS za evropske integracije, ali pod uslovom da se ne uzimaju nadležnosti RS. Kako je rekao, bio je predviđen ručak s parlamentarcima s parlamentarnim strankama iz RS, ali da je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, odbio da prisustvuje.

Podsjetimo, Velika Britanija je u aprilu ove godine objavila da uvodi sankcije Miloradu Dodiku, kao i predsjednici RS-a Željki Cvijanović. Prema obrazloženju britanske ambasade u BiH, razlog za sankcije je njihov pokušaj narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti države Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...