NIZOZEMSKI LIST KRITIZIRA BRISEL: EU nije poštena prema BiH

Dok je BiH trebalo tri godine da čuje mišljenje Brisela o mogućoj kandidaturi, Ukrajina i Moldavija dobile su mnogo brže.

  • Politika

  • 20. Jun. 2022  20. Jun. 2022

  • 2

Ukrajinsko dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU prošlo je uz pomiješane reakcije. I dok se ne osporava kandidatura Ukrajine i njeno pristupanje Evropskoj Uniji, potonja organizacija se našla pod brojnim kritikama jer je ovoj državi "progledala kroz prste" zbog ruske agresije, pri tome u potpunosti zanemarivši BiH.

Nizozemski list Trouw osvrnuo se na nedavnu posjetu Charlesa Michela Bosni i Hercegovini pri čemu su iznijeli niz kritika na rad Evropske Unije kada je riječ o proširenju na Zapadni Balkan.

Novinarka Romana Abels govorila je o posjeti Michela te je naglasila kako se BiH bavi pitanjem ulaska u EU od 2016. godine, a da je Evropsko vijeće tek 2019. godine formiralo mišljenje o ovoj temi.

"Zemlja nije dobila pozitivne ocjene iz Brisela za aspekte kao što su demokratizacija, funkcionisanje države, vladavina prava i ljudsaka prava. Od tada, BiH je zbrkana. Ponekad postoji napredak u jednoj oblasti, ali iz Brisela navode da to još uvijek nije dovoljno", piše na početku analize.

Zbog toga, ističe se u Trouwu i ne čudi što su svi bili iznervirani kada su vidjeli da Ukrajina tako brzo juri prema članstvu u EU.

"Dok je BiH trebalo tri godine da čuje mišljenje Brisela o mogućoj kandidaturi, Ukrajina i Moldavija dobile su mnogo brže. Evropska komisija obećala je zemljama da će u junu donijeti odluku o tome da li mogu postati kandidati za članstvo u EU. Tu se ne radi o godinama, već o mjesecima nakon što su tražili da se pridruže EU. To nije baš pošteno, tako je rekao i nizozemski premijer Mark Rutte", navodi se. 

Ipak, navodi se kako Evropska komisija odluku o kandidaturi ne može dodijeliti samo Ukrajini, već se to mora uraditi i sa Moldavijom.

"Onda bi bilo pošteno ubaciti, primjera radi, nesavršenu BiH u grupu zemalja kandidata kao i Gruziju. Pritisak da se pronađe rješenje je veliki. Ukrajini je obećano da će čuti odluku u junu, a osim Nizozemske postoji još zemalja koje razmišljaju kako bi bilo nepravedno dati Ukrajini kandidaturu dok druge zemlje ulažu mnogo više truda, a još nisu dobile taj status", piše nizozemski list.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...